Ελλάδα

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού

  • newsroom


Το πρωί της Παρασκευής άρχισε να εκκενώνεται το παλιό αεροδρόμιο από τους περίπου 400-500 πρόσφυγες και μετανάστες που παρέμεναν στο χώρο

Πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού, που είχαν μετατραπεί σε κέντρο προσφύγων και μεταναστών.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο, ενώ νωρίτερα δημιουργήθηκε μικρή ένταση, όταν δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να μπουν στο χώρο. Έντονη κινητικότητα υπήρξε από τα ξημερώματα, ενώ οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ έφτασαν εκεί λίγο μετά τις 6 το πρωί.

Ήδη στις 07:00 είχε βγει από το χώρο και επιβιβαστεί στα λεωφορεία για τη Θήβα η πρώτη ομάδα μεταναστών και η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, η υλοποίηση του σχεδιασμού ξεκίνησε εδώ και δέκα μέρες, ενώ ο κόσμος απομακρύνεται εθελουσία. Οι οικογένειες, που είναι περίπου 500 άτομα, θα μεταφερθούν στη νέα δομή της Θήβας, ενώ οι άντρες που είναι περίπου 100, θα μοιραστούν στις δομές της Θήβας, του Δερβενίου και των Οινοφύτων.

Πηγές από την αστυνομία ανέφεραν ότι περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

Η εκκένωση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η μετεγκατάσταση των μεταναστών στις δομές της Θήβας ξεκίνησε στις 23 Μαΐου, όταν κλιμάκια των συναρμόδιων υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη μετέβησαν στην παλιά αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου όπου και ενημέρωσαν τις ΜΚΟ και τους περίπου 700 μετανάστες που φιλοξενούνταν για την εκκένωση του χώρου.

 

μετ1

μετ2

μετ3

Πηγή: protothema.gr