Ελλάδα

Lockdown: Δύσκολη η άρση των περιοριστικών μέτρων πριν τις 15 Μαρτίου

  • newsroom


Νέα έντυπα μετακίνησης από σήμερα - Στα τέλη της εβδομάδας νέα εισήγηση των επιστημόνων και πιθανή παράταση έως τις 15 Μαρτίου

Αναπόφευκτη αποδείχθηκε τελικά η παράταση του lockdown καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν θα μπορούσαν επ’ουδενί να συνδυαστούν με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.

Έτσι, ο Μάρτιος από σήμερα μπαίνει με την πανδημία να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο και με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να ισχύουν έως τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου. Η χθεσινή μέρα έδειξε πως κάθε αισιοδοξία θα πρέπει να περιμένει αφού ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων έφτασε τα 1.269 σε 26.336 τεστ. Μάλιστα ο αριθμός αυτός αποτελεί και αρνητικό ρεκόρ Κυριακής, καθώς αντίστοιχο τετραψήφιο νούμερο είχαμε να δούμε από τις 29 Νοεμβρίου 2020.

«Δεν αποτελεί μόνο πολιτική επιλογή, καθώς βαδίζουμε βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων, αλλά στην πράξη φαίνεται πως δεν θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει σε άρση του lockdown και επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από αύριο», μετέφερε στο protothema.gr ανώτερη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης. «Θα χρειαστούμε χρόνο για να βελτιωθεί η εικόνα και ευελπιστούμε στα μέσα Μαρτίου να μπορέσουμε με αυστηρούς όρους να επιτρέψουμε στην αγορά να κινηθεί», συμπλήρωνε τασσόμενος στο πλευρό των υπουργών που το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις τοποθετήσεις τους «έδειξαν» εκ νέου παράταση του lockdown για ακόμα μία εβδομάδα.

Άλλωστε η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια που δύσκολα θα περίμενε κανείς θεαματική πτώση των δεικτών τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι πως, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ την Κυριακή το «Σωτηρία» γέμισε, μη έχοντας ούτε μία κλίνη ελεύθερη για κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται διασωλήνωση. Την ίδια ώρα, στην παραπάνω εικόνα προστίθεται και το γεγονός πως ο μέσος όρος κρουσμάτων της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν 1.630 κρούσματα, με την άνοδο που καταγράφηκε να αγγίζει το 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ώρα που η απαγόρευση κυκλοφορίας για την Αττική από σήμερα έως και την Παρασκευή επιστρέφει στις 21:00, η εβδομάδα και ο μήνας, ξεκινά με μόνο ένα σίγουρο δεδομένο: οι λοιμωξιολόγοι την Παρασκευή θα εξετάσουν ξανά τα δεδομένα και θα κάνουν εκ νέου την εισήγησή τους. Όλα δείχνουν πως η Αττική θα έχει αυστηρά περιοριστικά μέτρα έως την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν είναι μόνο η περιοχή της πρωτεύουσας καθώς κι άλλες περιοχές εμφανίζονται ως σημαντικές εστίες προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς με δεομένο πως στην εξίσωση έχουν μπει για τα καλά οι μεταλλάξεις.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Απόρρητο Απόρρητο