Ελλάδα

Lockdown: Φόβοι για νέα έξαρση των κρουσμάτων αν ανοίξει η οικονομία – Τι θα γίνει με την εστίαση

  • newsroom


«Καμπανάκι» από γιατρούς και λοιμωξιολόγους για τις πιθανές επιπτώσεις στο ΕΣΥ - Ποιες ημερομηνίες προκρίνουν για την άρση των περιοριστικών μέτρων -  Τα νέα σενάρια για την εστίαση και το λιανεμπόριο

Ιδιαίτερα έντονα εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο, ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε επισήμως παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Μια παράταση, ωστόσο, για την οποία οι ειδικοί προβλέπουν ή… προκρίνουν να παέι μέχρι τις 14 ή ακόμα και τις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες, Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων λόγω κορωνοϊού, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 121, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να δέχεται έντονες πιέσεις, με 607 διασωληνωμένους. Τα κρούσματα ήταν στα 1.747.

Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με το MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

Ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Εκφράζοντας χθες την προσωπική του άποψη, μέσω του ΣΚΑΙ, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι την θεωρεί την πιο ιδανική ημερομηνία από τις 14. Όπως είπε, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτήν την στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά υπογράμμισε: «Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών». Προειδοποίησε, δε, ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Με κριτήριο το 4μηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου η Επιστρεπτέα 5

EKT: Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τη μείωση των κόκκινων δανείων

Πισσαρίδης: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων

Απόρρητο Απόρρητο