Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων έως τις 18/1 λόγω κορωνοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό το διάστημα δεν θα λειτουργήσουν το click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ. Επίσης θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Τόνισε ότι θα είναι ανοιχτοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στις «κόκκινες» περιοχές χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να εφαρμόζουν τα μέτρα του lockdown.

Πιο αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο. Θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

1. Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία. Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

2. Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας

3. Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες η συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4. Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία

5. Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6. Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα

7. Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μη διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα».

Τις σχετικές προτάσεις είχαν εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι μετά συνεδρίασή τους. Η αρνητική εισήγηση αφορά στην ανάγκη εξέτασης της επίδρασης που υπήρξε στη διασπορά της πανδημίας κατά την περίοδο των εορτών μέσα από την κινητικότητα και τη χαλαρότητα που επικράτησε.

Διαβάστε ακόμα: 

Άννα Αγγελικούση: Η προσωπικότητα της χρονιάς στη ναυτιλία

Η σημασία του να ξέρεις να χάνεις – Τι έχουν πει για ήττες και νίκες Αμερικανοί Πρόεδροι