Ελλάδα

Lockdown: Πιθανή η παράταση μιας εβδομάδας – Όλα θα κριθούν το Σαββατοκύριακο

  • newsroom


Τις επόμενες μέρες θα γίνει σαφές μέσω ελέγχων, κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες υποδείξεις - Τι ισχύει πλέον για τα SMS και τις ώρες κυκλοφορίας

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι στο κυβερνητικό στρατόπεδο σχετικά με τις προβλέψεις για την απόδοση των μέτρων που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες, παρατείνοντας και αυστηροποιώντας το lockdown.

Η πρώτη μέρα δεν θα μπορούσε να φέρει συμπεράσματα, αφού η παρατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και, όσο κι αν δεν είναι απλόχερα διαθέσιμος στην παρούσα φάση, κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από υπομονή. Έτσι, όπως έχουν τονίσει οι επιστήμονες, αυτό που αναμένεται τώρα, είναι να διαφανεί πότε η έξαρση των τελευταίων ημερών θα σταθεροποιηθεί προκειμένου να αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και  σε δεύτερο χρόνο η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο είναι ένα πρώτο τεστ για την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν από χθες, αφού θα γίνει σαφές, με μετρήσιμα αποτελέσματα, χάρις στους ελέγχους της Αστυνομίας, κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται στις νέες υποδείξεις τόσο για τα SMS όσο και για τα ωράρια κυκλοφορίας. Βασικός παράγοντας που δεν μπορούν να παραβλέψουν τόσο οι επιστήμονες όσο και η Πολιτεία είναι πως βρισκόμαστε ήδη σε ένα παρατεταμένο lockdown και έχουμε συμπληρώσει σχεδόν έναν χρόνο με περιορισμούς στην καθημερινότητά μας, με την κόπωση πλέον να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αποδοτικότητα των όποιων μέτρων.

Προς το παρόν το βλέμμα είναι στραμμένο στα μέσα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα έχει κλείσει η μία εβδομάδα του αυστηρότερου lockdown και η πορεία της επιδημίας θα έχει δείξει εάν έχει αγγίξει την κορύφωση. Στο μυαλό όλων, πάντως, είναι πως εάν χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα παράτασης, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει προκειμένου να διασφαλίσει πως το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων θα είναι ένας δρόμος προς την κανονικότητα δίχως επιστροφή.

Τι ισχύει για τα SMS

Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετακίνηση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξενοδόχοι: «Κοντά, αλλά και μακριά η σεζόν του 2021» – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Ραντεβού με την εφορία για όσους εισέπραξαν αναδρομικά στις συντάξεις

Τα… 35α γενέθλια του Πρωθυπουργού, ο Istros της Τράπεζας Πειραιώς, η Αττική Οδός, το γούρι του Σαράντη και σε ποια ασφαλιστική μπαίνει πωλητήριο