Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, δώρο Πάσχα, μειώσεις ενοικίων – Δηλώσεις Σταϊκούρα (vid)

  • newsroom


O Υπουργός Οικονομικών μίλησε για την πιθανότητα να δοθεί επιστρεπτέα προκαταβολή 8 και τις επιστροφές φόρων, τις αναστολές, τις αποζημιώσεις των ιδοκτητών ακινήτων, το δώρο Πάσχα και την καταβολή της 7ης επιστρεπτέας προκαταβολής

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1 την Τετάρτη 31 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε μεταξύ άλλων για τις μειώσεις ενοικίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επιλέξαμε να κάνουμε διπλή πληρωμή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πληρωμή θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σήμερα, τελειώνει η διορία για τον Φεβρουάριο και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις για τον Μάρτιο. Θα πάρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με αυτά θα γίνει η πληρωμή και για τον Μάρτιο και θα κάνουμε έλεγχο εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 180 εκ. ευρώ και τον Απρίλιο θα είναι άλλα τόσα».

Για τυχόν εκκρεμότητες από προηγούμενους μήνες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τυχόν προβλήματα στις δηλώσεις για τα ενοίκια του 2021 και του 2020, ώστε να προβούν σε διορθώσεις και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται».

Για το δώρο Πάσχα, αναστολές και ΣΥΝ-εργασία

Όσον αφορά την καταβολή του Δώρου Πάσχα, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «τόσο για τις αναστολές συμβάσεων όσο και για το Πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, το Υπουργείο Οικονομικών έχει εξασφαλίσει κονδύλι 250 εκατομμυρίων ευρώ, για το διάστημα από τον Ιανουάριο και εξής», ενώ σημείωσε ότι η καταβολή του Δώρου γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας και εκείνο είναι που θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες καταβολής του Δώρου.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά από το πολύμηνο lockdown, ο Υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι «υπάρχει μια δέσμη προβλέψεων για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα», που αφορά πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και επιδοτεί δάνεια των επιχειρήσεων. Ακόμη, υπάρχει ποσό 500 εκ. ευρώ για να καλυφθούν πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, με το ύψος της επιδότησης να σχετίζεται με το πλήθος και το είδος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Για τον ΕΝΦΙΑ

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «εν πολλοίς η Κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευση μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%. Δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων, χρειάζεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε περιοχές και ακίνητα που σήμερα δεν επιβαρύνονται».

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Στο ναδίρ τα έσοδα από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών – Πότε θα ξαναχτυπήσει το e-σφυρί

Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου θα καταβληθεί η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή

Πατέλης: Σε 5 τομείς τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0» – Ποιες επενδύσεις προκρίνονται

Απόρρητο Απόρρητο