(last update 22.59)

Μέρα-κόλαση πέρασαν το Σάββατο 22/7 κάτοικοι και τουρίστες στο νησί των Ιπποτών, καθώς η φωτιά στη Ρόδο λόγω των ισχυρών ανέμων, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα το θέμα «παίζει» πρώτη είδηση και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως δε, τα βρετανικά καθώς η Ρόδος είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Όλη νύχτα, προς τα ξημερώματα της Κυριακής συνέχισαν το έργο της κατάσβεσης επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού και εθελοντές στα τρία μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών στην Ελλάδα λόγω των εν εξελίξει δασικών πυρκαγιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210-3681730.

Υπολογίζεται ότι 30.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν, στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς επιχείρησης διάσωσής τους, που κύλησε ομαλά. Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι, με κατεύθυνση προς Γεννάδι, όπως και στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα. Μαζική ήταν και η απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Αρχές, δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές, ούτε υπάρχουν τραυματίες και έχουν γίνει μόνο 8 διακομιδές στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Η διαδικασία της εκκένωσης, υπό τις οδηγίες της Πολιτικής προστασίας, αφορούσε και τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή και τα οποία τυλίχτηκαν στις φλόγες. Για την απομάκρυνση των τουριστών μετέβησαν πάνω από 30 λεωφορεία, αλλά κυρίως πλωτά μέσα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμετέβη, από νωρίς, στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), όπου βρισκόταν σε εξέλιξη Συντονιστικό για την πυρκαγιά στη Ρόδο. Αποφασίστηκε, πάντως, κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί άμεσα στη Ρόδο.

Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστος Τριαντόπουλος και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Στο νησί βρίσκεται ήδη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς.

Αποκλιμάκωση βλέπει η Πυροσβεστική

Στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, υποστήριξε ότι η ένταση του φαινομένου στη Ρόδο έχει πλέον αποκλικαθεί.  

Ο κ. Αρτοποιός εξήγησε δε. ότι οι εκκενώσεις που ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, αφορούσαν λιγότερο από το 10% των τουριστικών καταλυμάτων της Ρόδου και ότι μόνο δια θαλάσσης έφυγαν 2.000 άτομα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής επανέλαβε επίσης ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της 23/7, ακραίος κίνδυνος για πυρκαγιά υπάρχει για την Κυριακή σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Μαγνησία, Λάρισα, Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία, σε περιοχές της Αχαΐας και Ηλείας και στα νησιά Π.Ε. Ρόδου.

Πάντως, λίγο μετά τις 21.00 του Σαββάτου αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα και πλέον τις προσπάθειες κατάσβεσης τις νυχτερινές ώρες συνέχισαν μόνο οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής του στρατού και οι εθελοντές τους οποίους συνδράμουν μονάδες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Δραματικές ώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πάνω από 1.000 άτομα έχουν απεγκλωβίσει με τρία πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό καθώς και πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη, σε Κιοτάρι και Λάρδο. Επίσης, στο σημείο μετέβη μια τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη των καταδρομέων. Σημειώνεται πως τα άτομα που έχουν απεγκλωβιστεί, μεταφέρθηκαν στην περιοχή Κάλαθος. Με ασφάλεια έχουν μεταφερθεί τουρίστες στη Λίνδο.

Για τη στήριξη της διαδικασίας που όπως φαίνεται κυλά ομαλά, έχουν επιταχθεί και όλα τα τουριστικά σκάφη από το Λιμεναρχείο Ρόδου, που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ προκειμένου τα σκάφη επίσης να κινηθούν προς τη νότια ρόδο για να παραλάβουν κατοίκους και τουρίστες.

Επίσης ανακοινώθηκε πως τρία επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία έχουν δεσμευτεί στο λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απεγκλωβισθέντες από τις περιοχές όπου μαίνεται η πυρκαγιά σε περιοχές του νησιού. Πρόκειται για τα πλοία Blue Star Chios, Dodekanisos Express και Panagia Skiadeni.

Σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε ότι το απόγευμα του Σαββάτου «η κατάσταση στη φωτιά στη Ρόδο παραμένει δύσκολη».

Όπως ανέφερε, «η πυρκαγιά στη Ρόδο αποτελεί τη δυσκολότερη που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στο σημείο επιχειρούν 173 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, 5 ελικόπτερα, 3 αεροσκάφη και 31 Σλοβάκοι με 5 οχήματα».

Στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάερμα, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί, ωστόσο η  φωτιά δεν μπήκε στο χωριό.

Σε ύφεση, την ίδια ώρα, ήταν τα μέτωπα σε Λακωνία και Δυτική Αττική, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο αδιάλειπτα για να αποτρέψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπό έλεγχο οι εστίες στη βόρεια Ελλάδα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση έξω από το χωριό Λοφίσκος του Δήμου Λαγκαδά. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12:40 σε αγροτική περιοχή έξω από το χωριό Χωρύγι στο Κιλκίς. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 17 πυροσβέστες με 7 υδροφόρα οχήματα.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επιπρόσθετα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα, εφαρμόζεται το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, εφαρμόζεται το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Ο κύριος Prada στις ελληνικές θάλασσες – Η άφιξη με lear jet, οι «αψιμαχίες» στο νερό και το custom made σκάφος (pics + vid)

Οικογένεια Λιβάνη: Βγαίνει στο σφυρί η «Ελληνική Ρίζα» (pics)

Πού πάει για διακοπές η πλούσια ελίτ του 1% – Και η Ελλάδα στους top προορισμούς (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ