Ελλάδα

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Πώς πάμε για ψώνια, τα sms και ποια καταστήματα ανοίγουν

 • newsroom


Με ποιο κωδικό θα γίνονται οι μετακινήσεις στα σουπερ μάρκετ και τα μαγαζιά - Πώς θα γίνονται τα ραντεβού - Ποιος κωδικός ενεργοποιείται για πρώτη φορά

Νέα δεδομένα από το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Απριλίου,  καθώς επιτρέπεται πιλοτικά, η ελεύθερη μετακίνηση για προσωπική άσκηση από δήμο σε δήμο με SMS 6 στο 13033, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων θα ανοίξει και το λιανεμπόριο με αποστολή SMS στο 13032.

Sms στο 13032 – Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, κάθε ημέρα θα επιτρέπεται σταλεί μόνο μία φορά SMS για ψώνια. Στο δεύτερο θα υπάρχει αρνητική απάντηση. Επίσης, ο καταναλωτής θα πρέπει πρώτα να κλείσει ραντεβού με το κατάστημα στο οποίο θέλει να κάνει αγορές και αφού κλείσει ραντεβού και λάβει SMS από το κατάστημα για την ώρα του ραντεβού, πριν την αναχώρησή του για τα καταστήματα θα στέλνει SMS στο 13032. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του ενώ η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Μέσα στο προβλεπόμενο τρίωρο ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τις αγορές του σε οποιαδήποτε περιοχή της Περιφέρειας που μένει, απλά μετακινούμενος με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του. Στην επιλογή του click away οι αγορές θα γίνονται μόνο με κάρτα. Αναφορικά με τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, δεν αλλάζει κάτι. Παραμένει με άλλα λόγια, ο περιορισμός των μετακινήσεων μέχρι και 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Συγκεκριμένα, τα καταστήματα που ανοίγουν την Δευτέρα 5 Απριλίου είναι τα εξής:

 • τα συνοικιακά καταστήματα
 • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
 • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
 • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά είναι τα εξής:

 • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
  outlets
 • εμπορικά κέντρα
 • εκπτωτικά χωριά
 • Για τα τελευταία η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας.

Τέλος, για το προσεχές Σαββατοκύριακο επίσης αναμένεται να υπάρξει μια πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων. Με κωδικό 6 στο 13033, μέχρι και 3 άτομα ή μία οικογένεια θα μπορούν να μετακινηθούν οπουδήποτε εντός της Περιφέρειας που κατοικούν, αλλά όχι εκτός Νομού.

Διαβάστε ακόμη

Νέος κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα «αγκάθια» και τα νέα δεδομένα

Λιανεμπόριο – ΕΣΘ: Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων

ΟΑΕΔ – Google: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για 3.000 άνεργους