Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: «Πυρετός» νέων μέτρων σε τρία επίπεδα από το Μαξίμου

  • newsroom


Μέτρα σε τρία επίπεδα λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου για να ανασχέσει το 4ο κύμα στο ξεκίνημά του - «Εκστρατεία πειθούς» και νέοι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση

Μέτρα σε τρία επίπεδα λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ανασχέσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς αυτό βρίσκεται, σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων, μόλις «στην αρχή» του. Αφενός η «εκστρατεία πειθούς» και αφετέρου οι νέοι περιορισμοί, που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα στην εστίαση και τη διασκέδαση καλούνται να λειτουργήσουν ως κυματοθραύστες στο νέο πανδημικό κύμα, η ανάσχεση του οποίου θα κριθεί και στην επιτυχή περιφρούρηση των μέτρων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Στη μάχη, ωστόσο, με το χρόνο, για να μην επικρατήσει καθολικά η μετάλλαξη Δέλτα και επί ελληνικού εδάφους μέσα στο καλοκαίρι, κυρίαρχο όπλο παραμένει το εμβόλιο, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να καλεί χθες -για άλλη μια φορά- όσους πολίτες «δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν». Παρότι ο ρυθμός εμβολιασμού, ιδίως στις νεανικές ηλικίες, τριπλασιάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η απόσταση των περισσότερων νομών της χώρας από τον πανελλαδικό μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης, όπως και η έντονη κινητικότητα του νεανικού πληθυσμού εντείνουν τους φόβους των επιστημόνων για κρεσέντο κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι. Σε 2.500 ημερησίως υπολογίζει τα κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ενώ ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, περιγράφοντας πως «μπορεί να φτάσουμε τα 3.500 στα μέσα Αυγούστου».

Τοπικές… «επιδόσεις»

Ήδη, τα 1.820 νέα κρούσματα μόλις χθες έχουν σκορπίσει αμηχανία τόσο στον ιατρικό, όσο και στον πολιτικό κόσμο, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δεν φαίνεται να προσκρούει σε κανένα εμπόδιο ανά την Ελλάδα, ρίχνοντας την ηλικία των νοσούντων μεσοσταθμικά στα 27 έτη. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλουν καταλυτικά οι πρωτοφανείς καταστάσεις συνωστισμού σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και μπαρ, εκτινάσσοντας το δείκτη θετικότητας στην «αθηναϊκή ριβιέρα», την Κρήτη και την Μύκονο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες το 1,85% στο Ρέθυμνο και ακολουθούν τα Γρεβενά με 0,93%, ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%, αποτυπώνοντας την ισχυρή παρουσία του ιού σε υψηλής προστιθέμενης τουριστικής αξίας περιοχές.

Ακόμη πιο δυσχερή καθιστά την αντιμετώπιση του τέταρτου πανδημικού κύματος το γεγονός ότι στην έκρηξη νέων κρουσμάτων προπορεύεται η Αττική, όπου καταγράφηκαν χθες τα 1.061 από τα 1.820 συνολικά επιβεβαιωμένα, νέα κρούσματα, στενεύοντας τα όποια περιθώρια λήψης μέτρων με έντονο, τοπικό χαρακτήρα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα απειλή για την ανάπτυξη – Οι φόβοι για οικονομία και τουρισμό

Το μπλέξιμο Delta φέρνει ανατροπές, στην Prodea μπερδεύτηκαν μόνοι τους και στον Μπουτάρη παλεύουν με τις κατασχέσεις 

Εσθήρ Λεβή: Πώς η «Mrs Bodyline» έχασε το σπίτι στη Φιλοθέη