Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Θέμα ημερών να φτάσει στο 90% σε όλη τη χώρα – Οι φόβοι ενόψει φθινοπώρου

  • newsroom


«Νόσος των νέων» η πανδημία κορωνοϊού, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο - Ολοκληρωτική κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στα νησιά

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, όπως αποτυπώνεται από τον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων στα 2.942 και τον δείκτη θετικότητας στο 3,3%, κάτω από το 4%, για την επικράτεια και με σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιφέρεια.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος στην ενημέρωση της Πέμπτης, οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες (ΠΕ) παρουσιάζουν ελαφρώς αυξητικές τάσεις και σε κάποια από τα νησιά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά.

Η μελανή επιδημιολογική εικόνα των νησιών διαγράφεται και από τη σημερινή κατανομή των εγχώριων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ενδεικτικά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει 5 κρούσματα στην Ικαρία, 10 στην Ζάκυνθο όπου παρατείνεται το lockdown, 23 στη Μύκονο, 42 στη Νάξο, 118 στη Ρόδο, 15 στη Σύρο, 28 στη Χίο και, έπειτα, η ξεχωριστή περίπτωση της Κρήτης που συγκεντρώνει 501 νέα κρούσματα, με τα 278 στο Ηράκλειο και τα 158 στα Χανιά, τα οποία δεν διέφυγαν τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων.

Την αγωνία κορυφώνει ο συνδυασμός της μεγάλης διασποράς στις παραπάνω περιοχές σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έλεγξε το τελευταίο 15ήμερο το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 του ΕΟΔΥ, όσα εντοπίστηκαν στα νησιά Ιονίου και Αιγαίου αφορούν κατά 100% την ινδική παραλλαγή, ποσοστό που ανέρχεται στο 94,52% αντίστοιχα για την Κρήτη.

Η πλέον μεταδοτική μετάλλαξη που από το 79,1% τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει σύντομα το 90%, απαιτεί προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, προειδοποίησε ο καθηγητής, δεδομένου πως ακόμα και οι εμβολιασμένοι μπορούν να τη μεταδώσουν, με τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και τα self-test ιδίως να αναγάγονται σε μέγα όπλο για τον περιορισμό της διασποράς. «Τεστ πριν και μετά τις διακοπές», ήταν η έκκληση του κ. Γώγου προς τους νέους, σε μια κρίσιμη περίοδο που η πανδημία δείχνει να επανέρχεται και σε ηπειρωτικές περιοχές.

Στην Αττική εντοπίζονται σήμερα 938 κρούσματα (227 στο κέντρο), 298 στη Θεσσαλονίκη, 142 στην Αχαΐα και πολλά ακόμα σε Βοιωτία (53), Κορινθία (70), Εύβοια (88), Ηλεία (40), Καβάλα (70) και Μεσσηνία (74).

Η «νόσος των νέων»

Σε 3.605 επιπλέον κρούσματα μεταφράζεται η ορμητικότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας κορωνοϊού, της «νόσου των νέων» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή, η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη και το 56% του συνόλου των λοιμώξεων κάτω από τα 34. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πανδημία έχει ξεκινήσει να στρέφεται δειλά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδίως σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, εξέλιξη που προμηνύει κατάσταση συναγερμού

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Έρχονται «καμπάνες» για όσους ξέχασαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις

Ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο για την Phoenix Vega Mezzanine – Τα 5 σενάρια για τη μετοχή από την Axia Research (πίνακας)

Είναι οριστικό: H Volkswagen καταργεί το best seller προϊόν της (pics)