Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στη χώρα μας την πορεία της νέας μετάλλαξης Όμικρον και τη συλλογή των δεδομένων για την επίπτωσή της στη μολυσματικότητα και τη νοσηρότητα του κορωνοϊού, δηλαδή πόσο γρήγορα μεταδίδεται και πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί.

Όπως επισήμανε και στη χθεσινή εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θεωρεί την παραλλαγή Όμικρον ως υψηλού κινδύνου αλλά συνιστά ταυτόχρονα στάση αναμονής μέχρι τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων για αυτήν.

Ο μικρός αριθμός περιστατικών που έχουν ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα – πέντε σε Αττική και Κρήτη τις τελευταίες δύο εβδομάδες- σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής και ενδεχομένως τη σταδιακή κυριαρχία της έναντι της Δέλτα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της. Η περίοδος των εορτών, που συνεπάγεται αυξημένη κινητικότητα για τον πληθυσμό, εντός κι εκτός επικράτειας, με ταξίδια, συναθροίσεις, επισκέψεις, αυξάνει εκ των πραγμάτων σημαντικά και τις «ευκαιρίες» για την κυκλοφορία της Όμικρον στην Ελλάδα.

Η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει εξαρτάται από την ταχύτητα που θα αναπτύσσει και η κυρίαρχη προς το παρόν Δέλτα, από το εμβολιαστικό τείχος πάνω στο οποίο θα προσκρούει, από τις ηλικιακές ομάδες που θα βρίσκει πιο ευάλωτες και ανοχύρωτες καθώς και από τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρχών για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτησή τους, τουλάχιστον κατά τη φάση της πρώτης κυκλοφορίας της.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr