«Η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία. Το γενικό συμπέρασμα από τις τελευταίες πυρκαγιές και κυρίως αυτή στην Αθήνα είναι ότι μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημίες αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στην διαχείριση τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στην προστασία των δημόσιων υποδομών» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες». «Η γρηγορότερη περιστολή στις φωτιές συνεπάγεται και μικρότερες ζημιές» είπε.

Επιπλέον είπε ότι τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους. «Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές… Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό» ανέφερε και σημείωσε ότι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις από κλιμάκια που συγκρότησαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής και Βόρειου Τομέα υπό τον συντονισμό των αντίστοιχων χωρικών αντιπεριφερειαρχών Αθ. Αυγερινού και Λ. Κεφαλογιάννη.

Τα κλιμάκια στις πληγείσες περιοχές, σε συνεννοήσεις και με τους δημάρχους καταγράφουν τα προβλήματα και τις ζημιές ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτές είναι περιορισμένες καθώς η πλειονότητα των καταστροφών αφορά κυρίως οικίες.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ζήτησε να επιταχυνθούν οι καταγραφές προκειμένου οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις ενώ με εντολή του θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τυχόν βλάβες σε υποδομές και τεχνικά έργα. Οι τεχνικές υπηρεσίες θα διενεργήσουν ελέγχους και στο δίκτυο ύδρευσης. Επίσης, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής και Κτηνιατρικής θα συγκροτήσουν κλιμάκια (γεωπόνων, κτηνίατρων κ.α.) για να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες σχετικά με τα νεκρά ζώα και τα μελίσσια. Επίσης, θα καταγράφουν και τις ζημιές σε αρδευτικά δίκτυα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Διαβάστε ακόμη

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο»

Η ανατροπή της Αριάδνης, το ομόλογο της Capital, η επιστολή Πατέλη και το πακέτο της Attica 

Από το Κιλκίς στην κορυφή της Ευρώπης: Η ιστορία των μαθητών – επιχειρηματιών της Μicrogreens-Magicgreens (pics + vids)