Ελλάδα

Μία φορά μέσα στο 2021 η άρση ακινησίας με μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας

  • newsroom


Σε περίπτωση πώλησης ή εξαγωγής κάποιου ΙΧ τότε ο ιδιοκτήτης του καταβάλλει ολόκληρο το ποσό των Τελών και όχι μέρος αυτού

Ερμηνευτική εγκύκλιο για τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να μην υπάρξουν παρερμηνείες και οι ιδιοκτήτες οχημάτων να μην βρεθούν προ εκπλήξεων και προστίμων.

Η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση μεταβίβασης ή εξαγωγής του οχήματος ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και όχι μέρος αυτού.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η άρση ακινησίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια όλου του έτους και όχι παραπάνω.

Ειδικότερα η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναγράφει ότι: «Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 47 του ν.4797/2021 (Α’66) σχετικά με την αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά την άρση ακινησίας έτους 2021 και παροχή οδηγιών. Με την παρούσα κοινοποιούνται οι ως άνω διατάξεις, για ενημέρωση και εφαρμογή, ως εξής:

Με τις διατάξεις του άρθρου 47 «Άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2021 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας – Τροποποίηση του άρθρου 36 του ν.2093/1992» του ν. 4797/2021 δίνεται, εξαιρετικά για το έτος 2021, η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας, από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, τα οποία είτε έχουν τεθεί από αυτούς σε εκούσια ακινησία, είτε βρίσκονται για άλλους λόγους σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto