Συνεχίζεται η αποχή των συμβολαιογράφων ως τις 4 Μαΐου 2022 από τα μεταβιβαστικά συμβόλαια, καθώς ισχύει η απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, που είχε αποφασίσει την αποχή για την ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου και όχι η απόφαση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου Γεωργίου Ρούσκα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μειοψηφία 6 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για τη λήξη της αποχής θα αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα των συμβολαιογράφων, δηλαδή, το Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευσή τους, υπογραμμίζει η μειοψηφία έξι στην ανακοίνωσή τους και επισημαίνει ότι η λήξη της αποχής με μονομερή απόφαση μόνον του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου (ΣΣΕΑΠΑΔ), Γεωργίου Ρούσκα που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από τον ίδιο, χωρίς καμία προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Γενικής Συνέλευσης, δεν παράγει αποτελέσματα.

Η ανακοίνωση των έξι έχει ως εξής:

«Τη «λήξη» της αποχής των συμβολαιογράφων χωρίς καμία απόφαση των θεσμικών οργάνων του σώματος, ανήγγειλε χθες με ανακοίνωση του ο πρόεδρος ΣΣΕΑΠΑΔ Γεώργιος Ρούσκας.

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων στις 4 Απριλίου του 2022 είχαν αποφασίσει την αποχή τους από μεταβιβαστικά συμβόλαια μέχρι 4 Μαΐου 2022, διεκδικώντας την απεμπλοκή των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία έκδοσης του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) και τη διατήρηση της προαιρετικής ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαίων στο Κτηματολόγιο μέχρι την επίλυση σωρείας σοβαρών προβλημάτων στη διαδικασία αυτή.

Παρά όλα αυτά, ο Γεώργιος Ρούσκας με πρόσχημα την ψήφιση τροπολογίας που ικανοποιούσε εν μέρει αιτήματα των συμβολαιογράφων αναφορικά με το ΤΑΠ ανακοίνωσε με μια πρωτοφανή στα νομικά και συνδικαλιστικά χρονικά απόφαση τη λήξη της αποχής.

Και το έκανε αυτό χωρίς να συγκληθεί ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε η Γενική Συνέλευση των μελών, το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει μία τέτοια απόφαση.

Η αδιανόητη αυτή ενέργεια του Γεωργίου Ρούσκα πέραν της θεσμικής βαρύτητας, αν και δεν έχει καμία ισχύ, ούτε παράγει νομικά αποτελέσματα δημιουργεί μία άνευ προηγούμενου σύγχυση σε συμβολαιογράφους και πολίτες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι συμβολαιογράφοι, ως νομικοί επιστήμονες παραμένουν προσηλωμένοι στα ηθικώς και νομικώς αυτονόητα και αρνούνται ως εκ τούτου, να ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση του Γεωργίου Ρούσκα και συνεχίζουν να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους σε ό,τι αφορά τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ως τις 4 Μαΐου του 2022».

Διαβάστε ακόμη:

TUI: Οι κρατήσεις δείχνουν ότι το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2019

«Φρενάρει» η αγορά ακινήτων, όχι όμως και οι τιμές (πίνακες)

Μητσοτάκης για την τριπλή ανάγκη της Ελλάδας: Ευρωπαϊκή λύση, δημοσιονομική συνέπεια, εθνικές εφεδρείες