Το Εθνικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού προβλήματος παρουσίασε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που γίνεται στην Σάμο, ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βασίλης Κικίλιας.

Το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει συνολικά 29 δράσεις και λαμβάνει υπόψη του την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Σύμφωνα με τη ΝΔ, η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας, ενώ είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την αποδοχή του «άλλου» και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου
Σύμφωνα με τη ΝΔ, είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει όλοι να μεταφερθούν σε επίσημες δομές φιλοξενίας: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Επειδή ακόμη επικρατεί χάος σε πολλούς χώρους φιλοξενίας, είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως τονίζει το κόμμα, η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένα αξιόπιστο μητρώο Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο και να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.

Η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου με την ΕΕ και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οφείλουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014, για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες. Στην Ελλάδα ζουν σήμερα εγκλωβισμένοι περίπου 55.000 αλλοδαποί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θέλει να υποβάλλει αίτηση για άσυλο.

Ζητούμενο είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας. Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία με ειδικές τάξεις υποδοχής. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.

Στο επίπεδο της ΕΕ θα πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα της υιοθέτησης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια, καθώς και τη σύναψη από την ΕΕ συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες αποδημίας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.

Τέλος, πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πώς φτάσαμε ως εδώ
Όπως αναφέρει η ΝΔ, το 2015 η Ελλάδα μετατράπηκε σε σχεδόν αποκλειστική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Πιο αναλυτικά:

– Οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 σχεδόν 20 φορές σε σύγκριση με το 2014

2014: 45.421 είσοδοι
2015: 876.232 είσοδοι

– Από την Ελλάδα το 2015 πέρασε το 85% όσων εισήλθαν στην Ευρώπη σε αντίθεση με το 2014 που από τη χώρα μας είχε περάσει το 16%.

– Λόγω των ροών από την Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν 4 φορές ο αριθμός όσων εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015

Σύνολο ΕΕ-2014: 283.252
Σύνολο ΕΕ-2015: 1.034.098

– Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του FRONTEX, η Ελλάδα από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 2015 απέτυχε να καταγράψει τις αφίξεις 438.000 ατόμων.

Ήταν έτσι τα πράγματα και πριν το 2015;

– Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο ζήτημα που ξαφνικά ανακαλύψαμε το 2015, καθώς οι ταραχές στις αραβικές χώρες άρχισαν το 2010 και ο πόλεμος στη Συρία το 2011. H Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει κοινές πολιτικές για τα εξωτερικά σύνορα, τη μετανάστευση και το άσυλο ήδη από τη δεκαετία του 1990.

– Την περίοδο 2012-2014 υπήρξαν θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του αναθεωρημένου σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο: τα σύνορα φυλάχθηκαν αποτελεσματικά, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας άλλαξε, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου ανατέθηκε σε νέες, πολιτικές υπηρεσίες αντί των αστυνομικών αρχών και άνω των 50.000 παρανόμων μεταναστών επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους, ώστε ήδη ένα έτος αργότερα (2013) οι επιστροφές ήταν περισσότερες από τις παράνομες εισόδους. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει σχέδιο το πρόβλημα μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο.

Σήμερα πληρώνουμε τις εμμονές της αριστεράς και τις ιδεοληψίες ανθρώπων που ουδέποτε κατενόησαν την πραγματικότητα.

Γιατί έγιναν όλα αυτά;
Διότι μετά τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση βυθισμένη στις ιδεοληψίες της έστειλε τα λάθος μηνύματα σε όσους επεδίωκαν να περάσουν στην Ευρώπη:

– Υιοθέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική «ανοικτών συνόρων» από την Τουρκία προς την Ευρώπη μετατρέποντας την Ελλάδα από χώρα σε διάδρομο διερχομένων.

– Εξίσωσε πρόσφυγες με οικονομικούς μετανάστες αφήνοντάς τους ελεύθερους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

– Αγνόησε ότι οι χώρες-μέλη της ζώνης Σένγκεν έχουν καταργήσει τους ελέγχους στα σύνορά τους με άλλες χώρες-μέλη (εσωτερικά σύνορα), επειδή οι χώρες-μέλη που έχουν σύνορα με τρίτες χώρες (εξωτερικά σύνορα) έχουν αναλάβει την υποχρέωση να πραγματοποιούν ελέγχους με συγκεκριμένες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές σ’ όσους εισέρχονται. Παραβίασε τις υποχρεώσεις μας από τη συνθήκη Σένγκεν και έπαψε μέχρι το φθινόπωρο του 2015 να ταυτοποιεί και να δακτυλοσκοπεί όσους εισέρχονταν παράνομα στη χώρα.

– Αποδόμησε οποιοδήποτε μέτρο είχε σκοπό να παρεμποδίσει την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση και έκλεισε προαναχωρησιακά κέντρα.

– Προτίμησε να διοχετεύει τους παράνομους μετανάστες στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ αντί να τους επαναπατρίζει.

– Με σειρά νομοθετικών διατάξεων προσπαθεί να νομιμοποιήσει μαζικά ακόμα και όσους έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα στο παρελθόν.

– Ζητούσε να χαρακτηρίζονται όλοι ως πρόσφυγες αγνοώντας ότι στις πρόχειρες καταγραφές των εισερχομένων, πολλοί οικονομικοί μετανάστες δήλωναν ότι ήταν Σύριοι (ή και Αφγανοί) με τη χρήση πλαστών εγγράφων που είχαν βγάλει στην Τουρκία.

Τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής
– Η Ελλάδα πλέον αντιμετωπίζεται, μαζί με την Τουρκία, ως ενιαίος χώρος ανάσχεσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

– Η ΠΓΔΜ έχει αναβαθμισθεί πολιτικά αφού πολλά κράτη έχουν αποστείλει εκεί αστυνομικές δυνάμεις τους θεωρώντας, στην πράξη, ότι τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν βορείως της Ελλάδας.

– Στη χώρα βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 55.000 άτομα. Παρ’ ότι μας είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως, από τον Οκτώβριο του 2015, για το ενδεχόμενο εγκλωβισμού 50.000 μεταναστών και προσφύγων επί μήνες δεν έγινε σχεδόν τίποτα με αποτέλεσμα σήμερα το ένα τρίτο από τους 55.000 να βρίσκονται σε αυτοσχέδιους ή εντελώς ακατάλληλους χώρους που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια και στη δημόσια υγεία.

– Η κύρια διεθνής σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας με τον Βορρά παρέμεινε κλειστή για περισσότερους από δύο μήνες με συνέπειες που δεν έχουμε ακόμη δει στο σύνολό τους. Άνοιξε μόλις προ ημερών.

– Είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τις διαθέσεις της Τουρκίας να αφήσει ελεύθερες και πάλι τις ροές μεταναστών και προσφύγων που αυτή τη φορά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν προς την ΕΕ αλλά θα εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

– Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με φθηνές σοφιστείες και ανθρωπιστική ρητορική που επιχειρεί να παρακάμψει υποκριτικά το πρόβλημα.

– Το επίσημο κράτος υποκαθίσταται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και συλλογικότητες “αλληλέγγυων”. Οι τελευταίοι αντιμετωπίζονται με ανοχή παρ’ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν ευρύτερη αναταραχή στους κόλπους των μεταναστών και προσφύγων που εκ των πραγμάτων θα δοκιμάσει τις αντοχές και του κράτους και της κοινωνίας.

Υπάρχει λύση
Σε επίπεδο ΕΕ η μαζική έλευση προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει θέσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες μπροστά σε μια νέα θεσμική, πολιτική και κοινωνική δοκιμασία. Η μεταναστευτική κρίση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και οξείες αντιδράσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της. Σημαντικές κατακτήσεις της Ελλάδας, όπως η θέση της στη ζώνη Σένγκεν, τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση, ενώ την ίδια στιγμή άλλες, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου, δείχνουν συνεχώς τις ανεπάρκειες τους.

Παράλληλα, η μεταναστευτική κρίση ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο τη σημασία των ελληνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Οι ιδεοληψίες των μελών της κυβέρνησης περί «ανοιχτών συνόρων» και «καλωσορίσματος» των προσφύγων και των μεταναστών, η προβληματική κατανόηση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση και, μετά τη δημιουργία του προβλήματος , η ανεπαρκής αντίδραση γιγάντωσαν το πρόβλημα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο σχέδιο, σαφή προγραμματισμό υλοποίησης και εθνικό πρόσημο στην μεταναστευτική μας πολιτική με σεβασμό στον άνθρωπο. Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει στους Έλληνες Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος.

Παράλληλα όμως έχει την εθνική υποχρέωση να προωθήσει ενεργά, στο βαθμό που της αναλογεί, τους βασικούς άξονες μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό ζήτημα. Η πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία γίνεται καθημερινά όλο και πιο εύθραυστη. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία ενοποίησης της με την ίδρυση «Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής» και «Συνοριοφυλακής», στη θέσπιση ενός νέου κανονισμού για τη χορήγηση κοινού ευρωπαϊκού ασύλου που θα κατανέμει τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια, στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου συνεργασίας με τρίτες χώρες. Στην προσφυγική κρίση, η Ευρώπη των κοινών αξιών πρέπει σύντομα να αποδείξει ότι είναι και Ευρώπη των κοινών ευθυνών.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν αλλά η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί αν αλλάξουμε άμεσα πολιτική. Θα χρειασθεί δουλειά ετών για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να αποκαταστήσει και πάλι την αξιοπιστία της.

Δείτε εδώ το Εθνικό Σχέδιο της ΝΔ για την Αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού

Πηγή: protothema.gr