Έχοντας πλέον συνηθίσει το 2+ ευρώ στην τιμή της βενζίνης και τις ανατιμήσεις σε όλα τα είδη που αφορούν τη χρήση του αυτοκινήτου, δεν αποτελεί έκπληξη ότι και τα ελαστικά έχουν μπει και αυτά στον χορό των αυξήσεων.

Τα στοιχεία που έρχονται από τη Γερμανία είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει στην αγορά. Η ιστοσελίδα Check 24, εξέτασε τα 100 πιο δημοφιλή ελαστικά στην αγορά της χώρας, και τα ευρήματα είναι αρκετά απογοητευτικά.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, η αύξηση που είχε υπάρξει από την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά μέσο όρο 6%. Η αύξηση αυτή οφειλόταν κυρίως στην πανδημία.

Η ιστοσελίδα εντοπίζει ότι υπάρχει και μία νέα αυξητική τάση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη συνολική αύξηση να έχει φθάσει το Μάιο στο 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό μήνα.

Οι λόγοι που υπάρχουν αυτές οι αυξήσεις σχετίζονται με την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και τη γενικότερη αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στα κόστη ενέργειας και μεταφοράς.

Το υψηλότερο κόστος για το αργό πετρέλαιο και την ενέργεια κάνουν την παραγωγή ελαστικών ακόμα πιο ακριβή. Ενώ το φυσικό καουτσούκ, το πιο σημαντικό υλικό για την παραγωγή ελαστικών, αυξάνεται με σταθερό ρυθμό εδώ και αρκετούς μήνες.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το newsauto, ότι το κόστος του ήταν 60% υψηλότερο το 2021 από ό,τι στις αρχές της πανδημίας το 2020.

Η γερμανική ιστοσελίδα συμβουλεύει τους χρήστες της να κάνουν μεγάλη έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν στην αλλαγή των ελαστικών τους, καθώς υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες με τις διαφορές στις τιμές να φθάνουν και στο 40% ανάμεσα στο πιο ακριβό και πιο φθηνό κατάστημα.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη 

Σουηδικό «σωσίβιο» για τα Οινοποιεία Μπουτάρη αλλά χωρίς… Μπουτάρη (pics) 

Απόστολος Βακάκης: «Τα μελλούμενα θα είναι πολύ πιο βίαια απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος»