search icon

Ελλάδα

Νέα κανονικότητα λόγω Όμικρον από 3 Γενάρη – Τι αλλάζει σε διασκέδαση, εστίαση, εργασία και γήπεδα

Διασκέδαση μέχρι τις 12, επέκταση τηλεργασίας στο 50%, 10% πληρότητα μόνο με εμβολιασμένους στα γήπεδα, στο μείγμα των νέων περιορισμών - «Βροχή» αντιδράσεων - Γεωργιάδης: Ήπια τα νέα μέτρα - Η εστίαση δεν θα έχει ζημία

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την επικράτεια με έκρηξη νέων κρουσμάτων η κυβέρνηση έθεσε χθες το νέο πλέγμα μέτρων για το 2022, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου,  καθώς «πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Τα μέλη της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με τις εισηγήσεις τους, σκιαγράφησαν το καθημερινό τοπίο στην εργασία, τη διασκέδαση και την εστίαση για την νέα χρονιά, τουλάχιστον μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και οι νέοι περιορισμοί θα επανεξεταστούν, με το επικρατέστερο σενάριο πάντως να δείχνει ότι θα πάνε προς παράταση.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα είναι τα εξής:

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας. Τα κρούσματα εντοπίζονται σε μικρές ηλικίες και έκανε έκκληση τήρησης των μέτρων και αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών». Ο κ. Πλεύρης, απηύθυνες παράλληλα έκκληση «ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν -αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους».

Σφοδρές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα

Την ίδια ώρα, η επικέντρωση του νέου υγειονομικού πακέτου στην εστίαση και τη διασκέδαση συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις του κλάδου, ο οποίος εκτιμά ότι πλήττεται όσο λίγοι από την νέα φάση της πανδημίας. «Στα τελευταία μέτρα που πήρανε πέσαμε 70% κάτω, σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης. Ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τους επιχειρηματίες του κλάδου πυροδοτεί το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της μουσικής, για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Υπουργός Υγείας, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν γίνουν πλήρως σεβαστά.

Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται και στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τη Super League να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για το μέτρο της περιορισμένης πληρότητας στα γήπεδα (10% με όριο τους 1.000 θεατές), στον απόηχο και των ανακοινώσεων που εξέδωσαν οι αθλητικοί σύλλογοι «Ολυμπιακός» και «Παναθηναϊκός».

Ως αργοπορημένα, ελλειμματικά και ατελέσφορα σχολιάζουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, εκτιμώντας ότι τόσο η εφαρμογή, όσο και η όποια απόδοσή τους δεν θα καταστούν εντέλει ικανές να αναχαιτίσουν επαρκώς την νέα παραλλαγή.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την τραγική διαχείριση του 4ου κύματος, η κυβέρνηση μέσω του κ. Γεραπετρίτη αναρωτιόταν ποιος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει νέο κύμα και αν έχει στοιχεία για αυτά που λέει. Ανίκανοι για τις ανάγκες της χώρας τρέχουν σταθερά πίσω από τις εξελίξεις. Με ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση τώρα ανακοίνωσε μέτρα για… τις 3 Ιανουαρίου!».

«Η πανδημία καλπάζει και η ΝΔ κάνει επικοινωνιακή διαχείριση» παρατήρησε από πλευράς του το Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως «τα 9.248 νέα κρούσματα αναγκάζουν την Κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, τα οποία όμως – και προς έκπληξη όλων μας – θα εφαρμοστούν μια εβδομάδα μετά, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τότε».

Για επανάληψη «τραγικών αδιεξόδων» κάνει λόγο από μεριάς του και ο Περισσός, σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. «Προβλέψεις για ρεκόρ κρουσμάτων, με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης, χωρίς καμία στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης. Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μάσκες αυξημένης προστασίας, με μετακύλιση του αυξημένου κόστους στον λαό και τους εργαζόμενους» περιγράφει το ΚΚΕ, συμπεραίνοντας ότι «αυτή είναι η ουσία των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία, τα οποία επαναλαμβάνονται -χωρίς κανένα αποτέλεσμα- κάθε τρεις και λίγο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα και αποτελέσματα».

«Θα σας κόψουμε τη μουσική». Είναι η χαρακτηριστικότερη φράση του Υπουργού Υγείας στην έκτακτη ενημέρωσή του για ΜΗ λήψη έκτακτων μέτρων για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς., παρατηρεί με τη σειρά του το ΜέΡΑ25, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «έτσι θα πορευτούμε και στο νέο γύρο αυτής της πανδημίας: με μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα (όπως τα δωρεάν μαζικά τεστ), με μέριμνα για ιδιωτικά υπερκέρδη (υπερτιμολογημένες μάσκες και τεστ) και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες».

Διαβάστε ακόμη:

«Grand Chalet»: Ξανά στο σφυρί στις 7 Ιανουαρίου το φημισμένο κάποτε ξενοδοχείο

Η Eurobank αγοράζει (και) το 2,7% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, ο τραπεζικός καυγάς συνεχίζεται, ο Ηλεκτρικός πάει Φάληρο και ο υπουργός περιφέρεται από το Κολωνάκι στα μπουζούκια

Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα

Exit mobile version