Αλλάζουν τα δεδομένα από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προ ολίγων ημερών, καθώς επεκτείνονται περαιτέρω οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όλα τα νέα μέτρα που περιέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιοποιήθηκαν στο ΦΕΚ το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει με κάνεναν τρόπο να περιορίσει τις ελευθερίες των εμβολιασμένων πολιτών ή να καταφύγει σε ένα γενικευμένο lockdown. Πάντως, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, άφησαν «ανοιχτο παράθυρο» για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Έτσι, από τη Δευτέρα, όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς rapid test μόνο σε αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.), σε φαρμακεία, και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. H είσοδος μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνεται σε κλειστούς χώρους εστίασης, κινηματογράφους, θέατρα, μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, γήπεδα και γυμναστήρια.

Πού μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι με rapid test

Οι ανεμβολίαστοι με rapid test θα μπορούν να μπαίνουν στην εκπαίδευση, τους χώρους εργασίας και στις εκκλησίες, στα καταστήματα λιανεμπορίου, τα κομμωτήρια και τους ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, και τη λήξη της ισχύος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού όσους έκαναν το εμβόλιο και είναι άνω των 60 ετών. «Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

  1. Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  2. Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  3. Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  4. Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  5. Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Διαβάστε ακόμη:

Agroapps: Η «έξυπνη γεωργία» της ψηφιακής εποχής (pic)

ΡΑΕ: Επιταχύνει το «Σχέδιο Ετοιμότητας» για την αντιμετώπιση κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού

Patmos Marine: Η εταιρεία που έφτιαξε το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό πλοίο (pics)