Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 αρχίζει το νέο μοντέλο προμήθειας φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία με τον κύριο λόγο να έχει πλέον η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Μέσω του συγκεκριμένου φορέα που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται κεντρικά τα φάρμακα που χρειάζονται και όχι το καθένα ξεχωριστά, μειώνοντας έτσι το χρόνο για την εξασφάλιση των απαραίτητων θεραπειών ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται και η χαρτογράφηση των αναγκών σε όλη την επικράτεια.

Η διαδικασία αυτή από τη μια μεριά δημιουργεί καλύτερες συνθήκες στη συνεργασία μεταξύ του ΕΣΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών, «νοικοκυρεύει» τα οικονομικά των νοσοκομείων και φυσικά περιορίζει τα προσκόμματα όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ασθενών σε θεραπείες.

Το φαινόμενο των ελλείψεων σε νοσοκομειακά φάρμακα έχει εμφανιστεί πολλές φορές και ο λόγος δεν ήταν τόσο οικονομικός όσο γραφειοκρατικός. Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο έπρεπε από μόνο του να μεριμνά για την εξασφάλιση των θεραπειών και όταν «ξέμενε» από κεφάλαια λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του, δημιουργούνταν σημαντικά ζητήματα στη διατήρηση της ομαλότητας στην προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο ygeiamou.gr