Ελλάδα

«Παγώνουν» οι εμβολιασμοί με J&J και ΑstraZeneca σε νέες γυναίκες

  • newsroom


Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις θρομβώσεις - Στον πάγο τα 33.600 εμβόλια της Johnson & Johnson που παρέλαβε η χώρα μας μέχρι την απόφαση του ΕΜΑ που αναμένεται σήμερα - Σπάσαμε το φράγμα των 2,5 εκατ. εμβολιασμών στην Ελλάδα

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έναντι της νόσου covid-19, έχοντας ήδη καλύψει, πλήρως ή μερικώς, περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αναμένει σήμερα την όποια νεότερη σύσταση/οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, και τον ενδεχόμενο περιορισμό του σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών βάσει ηλικίας και φύλου.

Από την περασμένη Παρασκευή, και μέχρι το προσεχές Σάββατο μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού για εμβόλιο επιπλέον 2,5 εκατ. πολίτες, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην “ανοσία της αγέλης”. Τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών, με βάση συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις, την ηλικία (55-59 και 50-54 χρόνων) αλλά και το επάγγελμα – οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη επαγγελματική κατηγορία του γενικού πληθυσμού μετά τους υγειονομικούς- θωρακίζονται πλέον κατά του κορωνοϊού. Με περισσότερες από επτά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θωρακίζεται όμως και η χώρα το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

To tweet του πρωθυπουργού για τους 2,5 εκατ. εμβολιασμούς

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο “ανασχεδιασμού” των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο -επηρεάζοντας και την Ελλάδα- μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που αφορούν στον πιθανό συσχετισμό και του μονοδοσικού εμβολίου της J&J με θρομβοεμβολικά επεισόδια, μετά το Vaxzevria της AstraZeneca.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εμβολιασμών, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε χθες πως η συμμετοχή των δύο μεγάλων ηλικιακών ομάδων πολιτών, 55-59 και 50-54, καθώς και των εκπαιδευτικών, θα κρίνει τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της εμβολιαστικής εκστρατείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται διαθέσιμα εμβόλια. Οπως ανέφερε, η προσέλευση των πολιτών για τα εμβόλια mRNA (Pfizer/Moderna) είναι στο 97% ενώ για εκείνο της AstraZeneca στο 93%. Τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια αυτή την περίοδο είναι από την εταιρεία AstraZeneca.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ενώ είχε δρομολογηθεί από χθες η ένταξή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές τηρούν στάση αναμονής, μέχρι την επιστημονική τοποθέτηση του ΕΜΑ που αναμένεται σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Κλείδωσαν» οι 6 δόσεις για την πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Οnline σύνδεση ταμειακών μηχανών με την εφορία

Grecian Air Seaplanes: Η επένδυση για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα και τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Απόρρητο Απόρρητο