Ελλάδα

Πανεπιστήμιο Πειραιά: To νέο e – learning πρόγραμμα για την προσωπική χρηματοοικονομική

  • newsroom


To Personal Finance, ο λόγος για το πρωτοπόρο e-learning πρόγραμμα, καλύπτει όσο κανένα άλλο, τις διάφορες καθημερινές πτυχές της σωστής διαχείρισης των χρημάτων μας, εστιάζοντας στην αποταμίευση και την επένδυση

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά μέσα από το νέο του πρωτοποριακό πρόγραμμα συμπυκνώνει το σύνολο των χρηματοοικονομικών γνώσεων και δράσεων που αφορούν τόσο το άτομο (personal finance) όσο και την οικογένεια (family finance), όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Αν και στα πανεπιστήμια διδάσκονται χρηματοοικονομικές γνώσεις σε αρκετά υψηλό επίπεδο, πολλές από αυτές δεν είναι χρήσιμες στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, με αποτέλεσμα ελάχιστα ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο προσφέρουν μαθήματα Personal Finance. Για το λόγο αυτό το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμα καινοτομία του Πανεπιστημίου του Πειραιά.

Το Personal Finance περιλαμβάνει τη δημιουργία εισοδήματος, την (έξυπνη) κατανάλωση, τον περιορισμό της υπερβολικής κατανάλωσης, την κατάρτιση και την πιστή εφαρμογή ενός προϋπολογισμού, τις σχέσεις μας με τις τράπεζες, την προστασία μας μέσα από την ασφάλιση, το ύψος και τη διαχείριση των στεγαστικών δανείων, τις επενδύσεις, τον προγραμματισμό για τη συνταξιοδότηση, τον σωστό προγραμματισμό των φόρων και γενικότερα τη βέλτιστη διαχείριση της περιουσίας μας.

Σημειώνεται ότι  τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, εάν εξαιρέσουμε την Αμερική, κανένα πανεπιστήμιο δεν προσφέρει ολιστικές σχετικές γνώσεις ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την ποιότητα της ζωής μας αντικείμενο του Personal Finance.

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων μας τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αναδεικνύεται πλέον ως πρωτεύον θέμα λόγω της παγκόσμιας υπερχρέωσης, της πρόσφατης πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις χρηματοοικονομικές μας γνώσεις μακριά από τις παγίδες του λαϊκισμού.

Επιστημονικός υπεύθυνος του σχετικού προγράμματος είναι ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου του Πειραιά, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού Νικόλαος Φίλιππας, ενώ Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής και Διευθυντής του Executive MBA του Πανεπιστημίου του Πειραιά Δημήτριος Γεωργακέλλος.

  • Ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 2η Νοεμβρίου 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.
  • Το e-learning θα αποτελείται από δέκα αυτοτελείς εβδομαδιαίες διδακτικές ενότητες, εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν δύο διαδικτυακές διαλέξεις από τον Επιστημονικό υπεύθυνο του Προγράμματος Νικόλαο Φίλιππα.
  • Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, μετά από εξετάσεις, θα λάβουν πιστοποιητικό επιμόρφωσης στο Personal Finance από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΔΙΒΙΜ).
  • Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος συμμετοχής αλλά και την εγγραφή σας στο πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε τον ηλεκτρονικό ιστότοπο personalfinance.unipi.gr/, να αποστείλετε e-mail στο: personalfinance@unipi.gr ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 694 20 84 261