Με αμείωτο ρυθμό δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από άτομα που ζητούν διευκρινίσεις και οδηγίες για το πως να διαχειριστούν πιθανά συμπτώματα του κορωνοϊού. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ, όπου συντονίζονται όλες οι ενέργειες των υγειονομικών αρχών αναφορικά με τον νέο κορονοϊό, έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα στα Εργαςτήρια Αναφοράς από 504 πολίτες.

Ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνομίλησε με τους ανθρώπους στο Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο και τους συνεχάρη, γιατί σε εικοσιτετράωρη βάση δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενημέρωση και την εξυπηρέτηση του κόσμου, που αυτή την περίοδο αγωνιά και θέλει να ενημερωθεί υπεύθυνα.

Μάχη με το χρόνο για να αποδευχθεί η διασπορά του ιού

Μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη διασπορά του κορωνοϊού και της λοίμωξης που προκαλεί, δίνουν οι ειδικοί στη χώρα μας. Ειδικότερα, σε δύο “μέτωπα” επιχειρούν κατά του κορωνοϊού οι επιστημονικές και υγειονομικές δυνάμεις, τις τελευταίες ημέρες, σε εκείνο της έγκυρης ενημέρωσης του πληθυσμού για τον νέο ιό και την προστασία έναντι αυτού καθώς και στο “μέτωπο” της ιχνηλάτησης των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στοχεύοντας στον έγκαιρο εντοπισμό των νέων περιστατικών και τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης.

Το υπουργείο Υγείας στέλνει οδηγίες

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, εκτός από τα σποτ και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας που απευθύνονται στο κοινό, αξιοποιείται και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και η δεξαμενή των εκατομμυρίων ηλεκτρονικών διευθύνσεων που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Μέσω της Αρχής ξεκίνησε απο το βράδυ της Κυριακής η αποστολή των οδηγιών του υπουργείου Υγείας σε όλους τους πολίτες για τον κορωνοϊό.

Οι Έλληνες πολίτες θα λάβουν ένα περιεκτικό μήνυμα, με 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό, στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Taxisnet.

Οι ειδικοί ουσιαστικά θέλουν να βομβαρδίσουν τον πληθυσμό με όλες τις διαθέσιμες έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες για τον ιό Covid-19, ώστε ο πληθυσμός να μην κινείται αποπροσανατολισμένος μέσα στο σύστημα υγείας. Γνωρίζουν, για παράδειγμα, πόσο σημαντικό είναι να δίνουν σωςτές κατευθυντήριες για τα συμπτώματα, τον τρόπο διαχείρισης ενός ύποπτου περιστατικού, την αξιολόγηση των στοιχείων που επιτρέπουν να θεωρηθεί ενα κρούσμα ύποπτο κοκ και να επιτρέπουν ουσιαστικά στον πολίτη να κερδίζει χρόνο μέσα στο σύστημα υγείας και να προστατεύει τον εαυτό του. Παράλληλα, ομως, επιχειρούν οι ειδικοί μέσα από την πληροφόρηση να εξασφαλίσουν οικονομία δυνάμεων και στο ΕΣΥ. Ένα σύστημα υγείας, πολύ πιεσμένο και φορτωμένο, δεν μπορεί εύκολα να προσφέρει λύσεις ούτε και να περιθάλψει τους ηλικιωμένους ή τους χρονίως πάσχοντες που αναμένεται να αποτελέσουν και τους πιο αδύναμους κρίκους της εγχώριας μετάδοσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό την ιχνηλάτηση των επαφών όλων των επιβεβαιωμένων μέχρις στιγμής κρουσμάτων, μια διαδικασία απαιτητική και δύσκολη μέσω της οποίας επιχειρείται αν όχι η διακοπή, ο δραστικός περιορισμός της εγχώριας μετάδοσης της λοίμωξης. Ειναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε “επίπονη” την προσπάθεια της ιχνηλάτησης των επαφών των τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν ελεγχθεί περί τα 153 δείγματα που ελήφθησαν από ανθρώπους γύρω από τα τέσσερα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Αττικόν και ΑΧΕΠΑ, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται οσο αυξάνονται τα άτομα στην αλυσίδα μετάδοσης και ανοίγει νέο πεδίο κάθε φορά ιχνηλάτησης γύρω απο το κρούσμα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναζητούν όσους ήρθαν σε επαφή με τους φορείς του ιού

Κάθε επαφή με τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα διερευνάται. Πρόκειται για την “ιχνηλάτηση”, δηλαδή τον εντοπισμό των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με όσους μολύνθηκαν και νόσησαν. Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα, εκ των οποίων τα 4 εισαγόμενα, από τη βόρεια Ιταλία, και τα τρία αποτελούν δείγματα εγχώριας μετάδοσης. Όλοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

“Επαφή” ως προς τον κορονοιό COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Στην περίπτωση της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα επαφή ηταν και ο γιος της που μολύνθηκε και εκδήλωσε ήπια συμπτώματα ενα 24ωρο μετα τη μητέρα του (η γυναίκα διαγνώστηκε την περασμενη Τεταρτη και το παιδι της ανακοινώθηκε ως δεύτερο κρούσμα της νοσου και πρώτο δευτερογενούς μετάδοσης την επόμενη) και μια φίλη της η οποία βρέθηκε θετική στον ιό το περασμενο Σάββατο, πέντε ημέρες μετα την επαφή με την 38χρονη που είχε προσβληθεί.

Στην περίπτωση της γυναικας ασθενούς στην Αθηνα, της τραπεζικής υπαλλήλου, η οποίας επέστρεψε με τον ιό από την Ιταλία το προπερασμένο Σάββατο, ο έλεγχος ηταν αρνητικός για την οικογένειά της, τον σύζυγο και τα δυο παιδιά της, αλλά βρέθηκε θετικός ενας συνάδελφος της αρκετες ημέρες μετά.

Η ιχνηλάτηση αναμένεται να δώσει νέα κρούσματα και στην περίπτωση της 36χρονης εκπαιδευτικού από το Περιστέρι η οποία βρέθηκε θετική στον ιό την περασμένη Πέμπτη οπως και στον άνδρα που νοσηλεύεται στο Σωτηρία και ο οποίος ανακοινώθηκε ως κρούσμα το περαςμενο Σάββατο.

Βεβαίως οι ειδικοί του ΕΟΔΥ γνωρίζουν καλά πως ο εντοπισμός του ασθενούς μηδέν (patient zero) , δηλαδή της 38χρονης Θεσσαλονικιάς, ειναι μια μικρή αφετηρία. Ωστοσο δεν μπορει να συνεχίζεται επ´ άπειρον. Οταν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σημαντικά, τοτε η ιχνηλάτηση δε ειναι εφικτή. Την αποτροπή της αύξησης των κρουσμάτων στοχεύουν και οι ειδικοί με τα μέτρα της απαγόρευσης εκδηλώσεων οπως τα καρναβάλια ή την αναστολή των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό.

Πηγή: protothema.gr