Ξεκίνησε την ομιλία της με μια αναφορά στον πληθωρισμό του περασμένου έτους που επηρέασε τα επίπεδα κεφαλαίου, την κερδοφορία και τη ρευστότητα των ασφαλιστών, με συνέπειες για τους καταναλωτές και το κόστος ζωής. Η πρόσφατη έκθεση της EIOPA εξέτασε τον αντίκτυπο του υψηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού και επιτοκίων στον ασφαλιστικό τομέα, αξιολογώντας τους μελλοντικούς κινδύνους και τις ευπάθειες.

Ενόψει του σημερινού προκλητικού περιβάλλοντος, ωστόσο, τόσο ο ασφαλιστικός όσο και ο συνταξιοδοτικός τομέας παραμένουν εύρωστοι, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στην οικονομία της Ευρώπης.

«Στον ασφαλιστικό τομέα, το συνολικό ενεργητικό ανέρχεται σε περίπου 9,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, τοποθετώντας την Ευρώπη ως μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές αγορές παγκοσμίως.

Ωστόσο, ενώ είναι σαφές ότι η Ευρώπη διαθέτει σημαντική ασφαλιστική αγορά, είναι επίσης σαφές ότι δεν υπάρχει επαρκής ασφαλιστική κάλυψη και ότι τα κενά προστασίας εξακολουθούν να υφίστανται πάρα πολλούς τομείς, ειδικά όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί βλέπουμε πιο συχνές και πιο καταστροφικές φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν την ήπειρό μας από ποτέ. Δυστυχώς, είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς και οι ψηφοφόροι που εκπροσωπείτε θα έχετε επηρεαστεί από πυρκαγιά, πλημμύρες, ζέστη ή βροχή στο πρόσφατο παρελθόν.

Υποστήριξε επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την κάλυψη αυτών των κενών προστασίας, αναπτύσσοντας εργαλεία όπως το ταμπλό φυσικής καταστροφής και προωθώντας μέτρα προσαρμογής που σχετίζονται με το κλίμα σε πρακτικές ασφάλισης ασφάλισης εκτός ζωής.

«Το κλείσιμο αυτών των κενών απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους. Κάθε παίκτης στο οικοσύστημα –καταναλωτής, ασφαλιστής, κεφαλαιαγορές και δημόσιες αρχές– έχει να παίξει έναν ρόλο, όχι μόνο με τη δική του ιδιότητα, αλλά και ενισχύοντας την ικανότητα άλλων παραγόντων. Χωρίς αυτή την κοινή προσέγγιση, δεν θα τα καταφέρουμε.»

Συνέχισε αναφέροντας πως η EIOPA εξετάζει το χάσμα προστασίας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η έρευνά μας μας λέει ότι σχεδόν το 70% των ΜΜΕ δεν καλύπτονται για τον κίνδυνο επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο χάσμα αποταμίευσης συντάξεων. Το 2022, περισσότεροι από 36 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη συνεισέφεραν σε σύνταξη στο χώρο εργασίας και περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν μια σύνταξη.

Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν θα έχουν επαρκές εισόδημα όταν συνταξιοδοτηθούν, με τις γυναίκες να κινδυνεύουν ιδιαίτερα τόνισε η κα. Hielkema

Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στην ομιλία της για τους τρόπους κάλυψης των συνταξιοδοτικών κενών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για την δημιουργία εργαλείων συντάξεων και υποστήριξε πως τέτοιες επισκοπήσεις δεν υπάρχουν σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. «Σας ενθαρρύνω εσάς και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ να λάβετε μέτρα για να φτάσετε σε έναν πίνακα ελέγχου. Μόνο με μια πλήρη επισκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε το κενό και να το κλείσουμε» κατέληξε η πρόεδρος της EIOPA.

«Η EIOPA συνιστά επίσης την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης συντάξεων για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές που θα τους βοηθήσουν να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τις μακροπρόθεσμες αποταμιεύσεις τους».

Πράγματι, οι καλύτερες επιλογές για μακροπρόθεσμη αποταμίευση είναι επίσης θεμελιώδεις για την κάλυψη του συνταξιοδοτικού χάσματος. Οι καταναλωτές χρειάζονται επιλογές αποταμίευσης που να είναι προσβάσιμες, απλές, να προσφέρουν σχέση ποιότητας-τιμής και πάνω από όλα να είναι ασφαλείς.

Η κα. Hielkema κατέληξε «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην EIOPA είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα μέλη της νέας επιτροπής ECON, το Κοινοβούλιο και τη νέα Επιτροπή, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζουμε μαζί».

Διαβάστε ακόμα

ΤΡΙΚΑΤ ΑΕΚΤΕ: «Βαρύ» σφυρί για ιδιοκτησίες της στη Ραφήνα (pics)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρώτο τετ-α-τετ με τον Κασσελάκη

Οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το 27% της χρηματοδότησης της ελληνόκτητης ναυτιλίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ