Την απάντηση της με δύο επιστολές έστειλε η Αθήνα προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας  – Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Η μία εστάλη προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στις δύο επιστολές καταγράφονται οι παραβάσεις της Τουρκίας αλλά και τα νομικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και πρόσθεσε πως «η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται τα ελληνικά επιχειρήματα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας».

Στην μη θεσμική κατοχύρωση της συμφωνίας στάθηκε ο Σ. Πέτσας, καθώς όπως είπε η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζει τα ελληνικά νησιά χωρίς θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ.

«Απορρίπτουμε τη συμφωνία ως άκυρη. Διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» πρόσθεσε.

«Στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Η Ελλάδα, επιπροσθέτως, ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

«Απέναντι στις αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί στο ακέραιο την ΑΟΖ της»

Λίγα λεπτά αργότερα στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «βασικές προϋποθέσεις σύναψης τέτοιων κειμένων δεν υπάρχουν εδώ. Ειδικότερα, υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η (λιβυκή) Βουλή είναι αντίθετη, ο Αρχηγός του Στόλου είναι εντελώς αντίθετος, ουδείς γνωρίζει ποιον εκπροσωπεί ο εμφανιζόμενος ως πρωθυπουργός της Λιβύης» και συμπλήρωσε: «το μνημόνιο αυτό παραβιάζει όλες τις αρχές του δικαίου της θάλασσας, για αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει Ρόδος και Κρήτη στο χάρτη. Υπάρχουν μόνο οι σκέψεις της Τουρκίας πώς εννοεί εκείνη τις αυτοκρατορικές της φαντασιώσεις».

Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία δεν σέβεται βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα έπρεπε να στηριχθεί η ευρωπαϊκή της προοπτική, όπως ο σεβασμός του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία και επιδιώκει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα ο Σ. Πέτσας δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που συνέρχεται την Πεμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, την καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο και τον χαρακτηρισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως παράνομης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ερωτηθείς, δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο σε ελληνικές θαλασσίες ζώνες, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί».