Ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού απευθύνουν οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, με προτεραιότητα σε εκείνους άνω των 70 χρόνων και όσους διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών προτείνεται ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση κατά περίπτωση, κυρίως σε όσους έχουν συνοσσηρότητες, και με τη σύμφωνη γνώμη ιατρού.

Όπως επισήμανε, μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου για το ζήτημα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης, «είναι λάθος να μην εμβολιάζονται με τη δεύτερη αναμνηστική δόση όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες περιμένοντας επικαιροποιημένα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια το φθινόπωρο, αφού υπάρχει ήδη διαθέσιμο εμβόλιο που προστατεύει όσους το χρειάζονται». Και συμπλήρωσε ότι «είναι γνωστό πως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές μετά τη λοίμωξη covid. Οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσιακή απάντηση μετά τον εμβολιασμό η οποία φαίνεται ότι και εξασθενεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 χρόνων – αναγκαίες μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε από την τελευταία ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr