(last update: 19:00)

Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας και σήμερα Δευτέρα 21/8 με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει αυτή την ώρα στον Έβρο που πλήττεται από πυρκαγιές. Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

Παράλληλα, η διυπουργική αποφάσισε απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης έως το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου κατά την έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 53 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις περισσότερες να είναι στην Αλεξανδρούπολη και την Εύβοια, ανέφερε αρχικά. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δύσκολο, λόγω των καιρικών συνθηκών, είπε ο υπουργός.

H δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και το επόμενο 48ωρο, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα πύρινα μέτωπα, καθώς οι εστίες δεν μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Από χθες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

Η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, καθώς και οι μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Εύβοια, Καβάλα, Βοιωτία, Κομοτηνή είναι πολύ δύσκολες. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους συναδέλφους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, και του Λιμενικού, καθώς και του Διοικητή της ΕΥΠ.»

Αποφασίστηκε:

  1. Aπαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 το πρωί.
  2. Aύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς.
  3. Απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς.
  4. Αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα, απώλειας ζωής.
  5. Αν κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο, προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες, επιχειρησιακά, δυνάμεις».

Μέσα στο δάσος της Δαδιάς η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Πυρκαγιές σε πολλά σημεία της χώρας, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών. Πιο ανησυχητική είναι αυτή την ώρα το μέτωπο της φωτιάς που καίει για τρίτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Πολίτες έχουν εκκενώσει οικισμούς, ενώ έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις. Tο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο κύρια μέτωπα και κυρίως σε μια μεγάλη αναζωπύρωση που υπάρχει από το πρωί και εξελίσσεται τώρα βορειοδυτιικά της Νίψας, πάνω από την Εγνατία Οδό.

Φωτιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στη θέση Γκίμπρενα.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι το ανατολικό, που εκτείνεται προς το χωριό Μοναστηράκι, νοτίως του Δορίσκου, που έχουν εκκενωθεί από χτες. Το μέτωπο προς τις παρυφές της Αλεξανδρούπολης από χτες είναι σε ύφεση.

Φωτιά και στα Λάβαρα Έβρου

Παράλληλα, λίγο πριν της 16.00 ξέσπασε νέα εστία φωτιάς στα Λάβαρα Έβρου, όπου εστάλη και μήνυμα του 112 για εκκένωση του χωριού. «Εάν βρίσκεστε στα Λάβαρα εκκενώστε προς Ορεστιάδα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Σύμφωνα με το e-evros.gr, ο λόγος που εκκενώνονται τα Λάβαρα είναι οι τρεις εστίες στον οικισμό. Η μία σβήστηκε, η άλλη καίει στο χωριό κοντά σε αποθήκες με σιτηρά και η τρίτη στο βουνό.

Καταστροφική η πυρκαγιά για αγρότες και κτηνοτρόφους – Κάηκαν καλλιέργειες, κυψέλες και μικρόσωμα ζώα

Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Φωτιά στο Διαλεκτό Καβάλας – Τραυματίστηκαν πυροσβέστες – Εκκενώνονται οικισμοί

Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στην Καβάλα.

Λίγο πριν τις 17.00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση ακόμα τριών περιοχών και συγκεκριμένα για Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα. «Εάν βρίσκεστε σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά και Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης» αναφέρει το νέο μήνυμα του 112.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή για την κατάσβεση. Επι τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενω ρίψεις νερού κάνει ένα αεροσκάφος.

Στο Διαλεκτό, σύμφωνα με το Kavalanews έχουν καεί σπίτια, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ομάδα πυροσβεστών είχε περικυκλωθεί από τις φλόγες με δύο πυροσβέστες να έχουν υποστεί εγκαύματα, ενώ το πυροσβεστικό τους όχημα υπέστη ζημιές. Παράλληλα, έχουν καεί καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

Ο καπνός από το πύρινο μέτωπο στο Διαλεκτό έγινε ορατός σε χωριά του Δήμου Τοπείρου, στην Ξάνθη αλλά και στους διερχόμενους οδηγούς στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ξάνθης – Χρυσούπολης.

Προς Βατώντα και Αρτάκη το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στα Ψαχνά

Συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα μεγάλο μέτωπο, ενώ, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 1 σκάφος του Λιμενικό, ένα περιπολικό όχημα του Λιμενικού από ξηράς και ιδιωτικά σκάφη προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί λόγω της φωτιάς.

Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώντα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

Νεκρός βοσκός στη Βοιωτία

Ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή. Σύμφωνα με την Αστυνομία πρόκειται για ηλικιωμένο βοσκό (περίπου 80 ετών) ο οποίος αφού έλαβε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα, αλλά έχασε τη ζωή του. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά από την πλευρά της δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκκενώθηκε κάμπινγκ στην περιοχή, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, και ενώ ακούστηκαν κάποιες εκρήξεις, η πυρκαγιά ελέγχεται στο σημείο.

Εκκενώνονται 3 οικισμοί στη Ροδόπη λόγω φωτιάς

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση των κατοίκων από το Μίσχο και το Μεγάλο Πιστό προς Ίασμο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Φωτία στον Ασπρόπυργο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) σε ξερά χόρτα στη θέση μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 32 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Πάνω από το 2019 οι τουριστικές εισπράξεις το α’ εξάμηνο – Αύξηση 23,9%

Intrakat: Διαψεύδει τα σενάρια για ΑΜΚ

Μαρία Αγγελικούση: Νέες παραγγελίες για τη ναυπήγηση 4 suezmax δεξαμενόπλοιων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ