Το επιδημικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας δυναμώνει με την εκτίναξη των κρουσμάτων να είναι ραγδαία. Παράλληλα όμως, φέρνει και αλλαγές στο πεδίο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του… συνδυασμού τους, που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το νέο κύμα, που ήρθε μαζί με το νέο έτος, οδήγησε σε αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία επέχουν θέση “υγειονομικού διαβατηρίου” για τον βασικό όγκο του πληθυσμού στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους. Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.

Μετά την πάροδο του επταμήνου ή του τριμήνου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και γενικά τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έναντι της λοίμωξης covid που μολύνθηκαν και νόσησαν, με τους περισσότερους να έχουν πέσει “θύματα” της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς να προλάβουν να λάβουν την αναμνηστική δόση.

Πολλοί είχαν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα στον Ιανουάριο, μετά την οποία θα ανανεωνόταν το “υγειονομικό διαβατήριο” τους, αλλά νόσησαν τις ημέρες των γιορτών.

Από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο και μολύνονται στη συνέχεια, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το “ελευθέρας” για πλήθος δραστηριοτήτων.

Τι ισχύει για τους τριπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορoνοιού ημερησίως εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνθηκαν και εμφανίζουν ήπια ή και απολύτως ασυμπτωματική νόσο Covid.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση. Και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί, καθώς το τελευταίο δεν έχει κάποια πρακτική αξία.

Υπενθυμίζεται πως οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοιό, παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ’ οίκον νοσηλεία ή καραντίνα, με δεδομένο ότι έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, και μπορούν να βγαίνουν μετά το διάστημα αυτό φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Πλέον, οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.

Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πλέον, αξίζει να σημειωθεί, εκδίδονται στις 14 ημέρες.

Διαβάστε ακόμα

Λύση για 300.000 ιδιοκτησίες που διεκδικεί το Δημόσιο

Μπιλ Γκέιτς: Μετά την Όμικρον ο κορωνοϊός θα μοιάζει με εποχική γρίπη

«Βροχή» εγκρίσεων για νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα σε Δουζόγλου, Grivalia, Ισραηλινούς ακόμη και στον …Ριχάρδο