«Βροχή» έρχονται οι εγκρίσεις το τελευταίο διάστημα για επενδυτικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό της Αθήνας από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης με αποδέκτες μεγάλα ονόματα της αγοράς και γνωστά projects που απασχολούν την επικαιρότητα, σε κάποιες περιπτώσεις, εδώ και …χρόνια.

Από μία σύντομη ματιά στη «Διαύγεια» των τελευταίων ημέρων είναι εύκολο κανείς να διαπιστώσει ότι στις νέες επενδύσεις περιλαμβάνονται εκτός από τα μεγαλύτερα και αλλά, πολλά μικρότερα projects, της τάξεως των 2-3 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, στα πέριξ της Ομόνοιας, στου Ψυρρή, στο Κουκάκι κ.ο.κ..

Σε βαθμό μάλιστα, που ορισμένοι στην αγορά κάνουν λόγο για επιστροφή των φρενήρων ρυθμών που είχαν παρατηρηθεί προ πανδημίας με το επιπλέον ερωτηματικό αν «δύσκολες» περιοχές του κέντρου μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το μεγάλο όγκο επενδυτικών σχεδίων.

Ο όμιλος Δουζόγλου

Στις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις μεγάλων projects που έχουν καθυστερήσει …χρόνια είναι αυτή για το πολυσυζητημένο 5άστερο ξενοδοχείο στο πρώην κτίριο του ΟΤΕ στην Σταδίου από τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρο Δουζόγλου.

Το ακίνητο στη διασταύρωση των οδών Σταδίου 15, Άνθιμου Γαζή 4 και Χρήστου Λαδά αποκτήθηκε από τον όμιλο Δουζόγλου μετά από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε ο ΟΤΕ πρίν από έξι χρόνια, το 2016, και
μόλις τώρα η υπό σύσταση «Αντιγόνη 2021 ΜΙΚΕ», με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις στη «Διαύγεια» πήρε την έγκριση για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της
Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5*, συνολικής δυναμικότητας 91 δωματίων / 240 κλινών.

Στο πρώτο κτίριο που είναι διατηρητέο προβλέπονται 61 δωμάτια με 164 κλίνες και στο δεύτερο κτίριο 30 δωμάτια με 76 κλίνες. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι ίσο με 14,278 εκατ. ευρώ, με το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης να αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ.

Εκτός του κέντρου της Αθήνας, ο όμιλος προχώρησε με τις εγκρίσεις και για το πολυσυζητημένο «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΑΕΛΛΩ Μ.Ι.Κ.Ε.» (υπό Σύσταση) που αναφέρεται «στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής και στην επέκταση δυναμικότητας της ξενοδοχειακής μονάδας ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ, κατηγορίας 5*, αρχικής δυναμικότητας 101 δωματίων / 166 κλινών και τελικής δυναμικότητας 118 δωματίων / 302 κλινών» επί της οδού Δηλιγιάννη στην περιοχή του Κεφαλαρίου.

Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι ίσο με 14,335 εκατ. ευρώ με το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης να είναι στα 3 εκατ. ευρώ.

Οι Ισραηλινοί επενδυτές

Μπαράζ εγκρίσεων και για τους Iσραηλινούς επενδυτές που τοποθετούνται τα τελευταία χρόνια σε όλη την περιοχή του κέντρου με έμφαση την Ομόνοια (και πλέον και σε άλλους, δημοφιλείς ή ανερχόμενους προορισμούς κι εκτός Αθηνάς). Η Brown Hotels και oι συνεργάτες της πρωτοστατούν ωστόσο στον «χορό»  έχουν μπεί πλέον και άλλοι όπως για παράδειγμα οι έμπειροι στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας Liran Wizman και Billy Skelli-Cohen με την Aterre.

Ετσι για το πρώην ξενοδοχείο Iλιον, επί των οδών Αγ. Κωνσταντίνου 7 και Σωκράτους στα …50 μέτρα από τον σταθμό της Ομόνοιας εγκρίθηκε η υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» του επενδυτικού σχεδίου της «SMB 9 Greece Υποκατάστημα Αλλοδαπής Ε.Π.Ε.» η οποία συνδέεται με ισραηλινά κεφάλαια. Το εν
λόγω επενδυτικό σχέδιο αναφέρεται στην ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος, κατηγορίας 3* δυναμικότητας 103 δωματίων – 253 κλινών.

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι 4,182 εκατ. ευρώ με το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής στις 418 χιλιάδες.

Με έτερη απόφαση εγκρίθηκε η υπαγωγή επίσης στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» του επενδυτικού σχεδίου αυτή τη φορά της «SMB 8 Greece Υποκατάστημα Αλλοδαπής Ε.Π.Ε.»  που αναφέρεται στην ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 3 αστέρων, δυναμικότητας 88 δωματίων/144 κλινών στον
κεντρικό τομέα Αθηνών συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 2,88 εκατ. ευρώ με το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής να φτάνει τις 281 χιλ. ευρώ.

Στην πλατεία Θεάτρου 22 επίσης στα πέριξ της Ομόνοιας, αυτή τη φορά η «SMB 3 Greece Υποκατάστημα Αλλοδαπής Ε.Π.Ε.», έλαβε την έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας για την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 4*, δυναμικότητας 68 δωματίων / 156 κλινών συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 4,675 εκατ. ευρώ με το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής να αντιστοιχεί σε 467 χιλ. ευρώ.

Ένα ακόμη ξενοδοχείο από τους επενδυτές που συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς αφορά αυτό επί της οδού Βερανζέρου 12 πολύ κοντά στο άλλο ξενοδοχείο της Brown Hotels, με το brand “Dave Red Athens” που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στο κτίριο όπου παλιά φιλοξενούσε τα γραφεία του Κ.Κ.Ε..

Ο λόγος για την υπαγωγή «επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης Eastmed Capital Property Hermou Μονοπρόσωπη Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας για την ίδρυση ξενοδοχείου, κατηγορίας 4*, δυναμικότητας 115 δωματίων / 202 κλινών επί της οδού Βερανζέρου 12, συνολικού επιλέξιμου κι ενισχυόμενου κόστους ίσου με 6,934 εκατ. ευρώ με το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής να φτάνει τις 664 χιλ. ευρώ.

Oι ίδιοι μέσω της EASTMED CAPITAL 44 ΜΟΝ. Α.Ε. έλαβαν την έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του μεγάλου project για την ίδρυση ξενοδοχείου, κατηγορίας 4*, δυναμικότητας 150 δωματίων / 339 κλινών» στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς 44, Κολωνού και Αγησιλάου στο
κέντρο, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 14,89 εκατ. ευρώ, με το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής στο 1,489 εκατ. ευρώ

O …Ριχάρδος στο Μεταξουργείο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Ριχάρδος Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (υπό Σύσταση) στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων για την ίδρυση νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5* δυναμικότητας 69 δωματίων, 100 κλινών στην περιοχή Μεταξουργείο του δήμου Αθηναίων.

Με δεδομένο ότι ο γνωστός Ριχάρδος Μυλωνάς, ευρύτερα γνωστός από τη δραστηριότητα των ενεχυροδανειστηρίων είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι ετοίμαζε το «άνοιγμα» του στα ξενοδοχεία η αγορά έχει …βουίξει ότι πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό το project, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση- επιβεβαίωση.

Πάντως το επενδυτικό σχέδιο της εν λόγω εταιρείας για τη νέα μονάδα και μάλιστα 5 αστέρων, σε μία «δύσκολη» περιοχή όπως το Μεταξουργείο είναι συνολικού επιλέξιμου κι ενισχυόμενου κόστους ίσου με 11,428 εκατ. ευρώ, με το ποσό της ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης να αντιστοιχεί σε 2,33 εκατ. ευρώ.

Η Grivalia στο παραλιακό μέτωπο

Στα πολύ γνωστά και αναμενόμενα project είναι αυτό της Ναυσικά Α.Ε. που συνδέεται με την Grivalia για τη μεταμόρφωση των «Αστεριών Γλυφάδας»και τη δημιουργία του πρώτου υπερπολυτελούς One & Only της Αθήνας στο πιο περιζήτητο κομμάτι του παραλιακού μετώπου της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Στο κλείσιμο της περασμένης χρονιάς πραγματοποιήθηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για «την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων στο δήμο Γλυφάδας συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 43,28 εκατ. ευρώ, με το ποσό ενίσχυσης με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής να αντιστοιχεί σε 4,328 εκατ. ευρώ.

Αλλωστε, με τον ξενοδοχειακό βραχίονα της Grivalia Hospitality συνδέεται και η ΒΔ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ IKE, το σχέδιο της οποίας για το πρώτο “glamping” της Βούλας επίσης έχει υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο που αναφέρεται στην «ίδρυση τουριστικής οργανωμένης κατασκήνωσης (CAMPING) 5* – Camping Βούλας» στην Ακτή Α’ Βούλας του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 9,7 εκατ. ευρώ.

Tο ποσό ενίσχυσης υπό τη μορφή της επιχορήγησης αντιστοιχεί σε 2 εκατ. ευρώ για το project στην έκταση που έχει μισθωθεί ήδη από το 2019 μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με στόχο τη δημιουργία camping 5 αστέρων με αναβάθμιση της έκτασης, δενδροφύτευση άνω των 450 νέων δέντρων, ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, δημιουργία πολυτελών σκηνών (Glamping) εκ των οποίων κάποιες είναι προδιαγραφών ΑΜΕΑ, 22 τουριστικών bungalows κ.α..

Διαβάστε ακόμη:

Στη Βουλή τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα MyDATA

Λιμάνι Πειραιά: Εισαγωγείς δεν πάνε να παραλάβουν τα εμπορευματοκιβώτια

Το σχέδιο για mega-yacht μαρίνα στην Κέρκυρα