Ελλάδα

Πιστοποιητικό νόσησης: Πώς γίνεται η επανέκδοση (vid)

  • newsroom


Από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου καταργείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

Όσοι νόσησαν από κορωνοϊό το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανέκδοση του  πιστοποιητικού τους, μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Μέσα από νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που ισχύουν για την Covid19 τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού. Yπενθυμίζεται ότι έως τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι μήνες.

Ωστόσο, από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς, με το μέτρο να επανεξετάζεται την 1η Σεπτεμβρίου.

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης

Αφού αυξάνεται η διάρκεια ισχύος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/ να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης και να το αποθηκεύσουν είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Επιπλέον, στην ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Διαβάστε ακόμη:

Οι 5 λόγοι που προκαλούν καθίζηση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Καντώρος: Ποια εταιρεία εξετάζει να εξαγοράσει η Interamerican

Ακρίβεια: Επιδότηση φυσικού αερίου για να πέσει η τιμή στο ρεύμα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση