Βίλες, σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικά συγκροτήματα, καθώς και κινητά, όπως πλοία, σκάφη αναψυχής, μετοχικοί τίτλοι και πολλά άλλα έχουμε δει να βγαίνουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αυτό που δεν είχαμε δει μέχρι τώρα ήταν να βγαίνει στο σφυρί μια…ΔΟΥ. Θα το δούμε να συμβαίνει, όμως, και αυτό σε λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το ακίνητο που στεγάζεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, στην οδό Μετσόβου.

Το ακίνητο είναι ένα από τα πολλά που ανήκουν ή καλύτερα ανήκαν στο πλούσιο χαρτοφυλάκιο του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου «Η Ανάστασις του Χριστού», που φέρει τον τίτλο «Εμμαούς». Πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο εδρεύει στον Άγιο Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και όπως προκύπτει από τα στοιχεία διέθετε ακίνητη περιουσία, που θα ζήλευαν και οι…ΑΕΕΑΠ. Από το 2020, ωστόσο, περιουσιακά στοιχεία του άρχισαν να οδηγούνται σε πλειστηριασμό.

Ανάμεσα σε αυτά και το κτίριο της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού που ήταν να βγει στο σφυρί στις 26 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε μαζί με πολλούς ακόμη πλειστηριασμούς λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Έτσι επαναπροσδιορίστηκε για τις 30 του μήνα.

Το ακίνητο της ΔΟΥ

Πρόκειται για «μια πολυώροφη οικοδομή- κτίριο καταστημάτων-γραφείων και κατοικιών κτισμένη σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, κτισμένη σε οικόπεδο εκτάσεως 522,72 τ.μ. που βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων, της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα, επί της οδού Μετσόβου αρ. 4».

Το κτίριο αποτελείται από:

-Β’ Υπόγειο, που περιλαμβάνει μια αποθήκη-αρχείο και 16 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτου, ενώ έχει καθαρό εμβαδόν 442,23 τ.μ. και μικτό εμβαδόν 522,73 τ.μ.

-Α’ Υπόγειο, που περιλαμβάνει α) μια αποθήκη- αρχείο 65 τ.μ. και 3 χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, ενώ έχει καθαρό εμβαδόν 442,23 τ.μ. και μικτό εμβαδόν 522,73 τ.μ.

-Ισόγειο, που περιλαμβάνει μια αίθουσα γραφείων εμβαδού 129,86 τ.μ.

-Τέσσερις όροφοι, που περιλαμβάνουν έκαστος αίθουσα – γραφεία μετά δύο W.C., μια αποθήκη-αρχείο και ο καθένας έχει εμβαδόν 259 τ.μ. καθώς και δώμα όπου υπάρχουν η απόληξη του κλιμακοστασίου και τα μηχανοστάσια των ανελκυστήρων, επιφανείας 25,53 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1.872.000 ευρώ.

Η απαίτηση είναι 150.000 ευρώ ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής οφειλής ύψους 10.000.200 ευρώ.

Το ακίνητο φέρει προσημείωση υπέρ της Marfin Bank για ποσό 6 εκατ. ευρώ από τις 27/4/2007, που τράπηκε σε υποθήκη στις 9/5/2019 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς. Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε αναγκαστική κατάσχεση από την Πειραιώς για 500.000 ευρώ, η οποία ήρθη στις 9 Ιουνίου 2021. Στη συνέχεια, επιβλήθηκε νέα κατάσχεση από την επισπεύδουσα Special Financial Solutions.

Τα άλλα «ιερά σφυριά» και η «προϊστορία»

Την ίδια μέρα, στις 30 Μαρτίου, θα βγουν στο σφυρί, με συνολική τιμή πρώτη προσφοράς 3 εκατ. ευρώ, και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες του Ιερού Ησυχαστηρίου επί ακινήτου που βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα στο ύψος των Τζιτζιφιών.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί άλλοι…29 πλειστηριασμοί για μια μεζονέτα μετά πισίνας στη θέση «Πουρνάρι», του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, που βγαίνει στις 400.000 ευρώ, καθώς και για εκτάσεις στη Χαλκιδική, το Χορτιάτη και το Λαγκαδά που βγαίνουν με τιμές εκκίνησης από 2.900 ευρώ έως 74.800 ευρώ.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη που έχουν ήδη βγει στο σφυρί και άλλαξαν χέρια αποτελούν απομεινάρια ενός «ένδοξου παρελθόντος», το οποίο είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν αρκετά χρόνια.

Για την υπόθεση αυτή το 2015 κάθισαν στο εδώλιο έξι άτομα, -τρεις μοναχοί και τρεις λαϊκοί-, με κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, εις βάρος της Ιεράς Μονής καθώς επίσης και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορούνταν για αγοραπωλησίες οικοπέδων χαμηλής αντικειμενικής αξίας για λογαριασμό της “Εμμαούς”, με υπέρογκα τραπεζικά δάνεια, στα ονόματα πιστών και φίλων του μοναστηριού, την περίοδο 1994-2008. Ειδικότερα, κατηγορήθηκαν για τη σύναψη 29 δανειακών συμβάσεων και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους ύψους 28 εκατ. ευρώ. Το 2007, ίδρυσαν και off shore εταιρεία στη Λιβερία που εγγυήθηκε δάνειο, ύψους 35 εκατ. ευρώ, με δικαιούχο το Ησυχαστήριο.

Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2019 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αθώωση των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Νιάρχοι, ο Αμπράμοβιτς και το deal για το Chateau De La Croe

The One: Το πιο ακριβό σπίτι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Ξανά στο σφυρί το ακίνητο-«φιλέτο» της «Χυτήρογλου»