Δύο «ηχηρά» σφυριά αναμένεται να χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα, τα οποία φιγουράρουν καιρό τώρα στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το ένα αφορά την γνωστή περίπτωση του χειμερινού «σαλέ» της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο. Μια υπόθεση που έχει λάβει το χαρακτήρα «θρίλερ» καθώς εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το σφυρί επικρέμαται, αλλά δεν χτυπάει…

Το δεύτερο αφορά την ξεχωριστή περίπτωση μιας βίλας στη Μύκονο, η οποία ανήκε σε εταιρεία που, κατά το παρελθόν τουλάχιστον, ήταν στη σφαίρα συμφερόντων της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και της Ιπποτούρ.

Το εκκρεμές της… Αικατερίνης Αραπίδη

Το ακίνητο των Κουτσολιούτσων στο Πήλιο,- το οποίο ανήκει στην «Αικατερίνη Αραπίδη» δηλαδή την Κατερίνα Κουτσολιούτσου, που αναγράφεται εδώ με το πατρικό της επώνυμο-,  είχε αρχικά προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό στις 24 Φεβρουαρίου 2020, αλλά λόγω της γενικής αναστολής που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, πήρε αναβολή. Το νέο σφυρί ορίστηκε για τις 30 Ιουνίου 2021, αλλά και πάλι πήρε αναβολή, αυτή τη φορά για τις 13 Οκτωβρίου. Λίγο πριν, όμως, τέθηκε σε αναστολή.

Τρεις μέρες μετά, στις 16 Οκτωβρίου αναρτήθηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με ημερομηνία διεξαγωγής την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas.

Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία που αγοράστηκε το 1978, στο όνομα της Αικατερίνης Αραπίδη «του Kορνήλιου και της Mάρθας, σύζυγος του Δημ. Kουτσολιούτσου», όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.

Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση «Ζαφειρέικα» ή «Πιτσέικα» της Ζαγοράς Πηλίου, στο οποίο υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι κτιριακοί όγκοι και ειδικότερα διώροφο κτίσμα, εμβαδού περίπου 230 τ.μ, καθώς και τρία ακόμα μικρότερα κτίσματα εμβαδού 40 τ.μ., 35 τ.μ. και 25 τ.μ., τα οποία προφανώς αποτελούν ξενώνες.

Αυτά βγαίνουν σε πλειστηριασμό με πρώτη τιμή προσφοράς 504.500 ευρώ. Στον ίδιο πλειστηριασμό περιλαμβάνεται και όμορο οικόπεδο 3 στρεμμάτων με καστανιές, που βγαίνει με πρώτη τιμή προσφοράς 75.000 ευρώ. Έτσι, το αρχικό συνολικό τίμημα διαμορφώνεται σε 579.500 ευρώ.

Τα «βάρη» του ακινήτου και ο Μεξικάνος πρώην φίλος

Όσο για τα βάρη του ακινήτου, υπάρχουν: 

-Προσημείωση υποθήκης εγγραφείσα στις 22 Αυγούστου 2018, υπέρ της ελβετικής εταιρείας «Petrus A.G.» που εδρεύει στην Βασιλεία Ελβετίας για το ποσό των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία που ανήκε στον στενό φίλο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, -και μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Dufry AG-, Andres Holzer Neumann. Ο μεξικανικής καταγωγής πρώην, -πλέον-, φίλος ήταν που έδωσε στην οικογένεια Κουτσολιούτσου το δάνειο των 36,5 εκατ. ευρώ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie τον Μάιο του 2018, με εξασφάλιση υποθήκες για τα ακίνητα στο Πήλιο, την Κηφισιά, τις Σπέτσες, την Αστυπάλαια κ.ά.

-Προσημείωση υποθήκης εγγραφείσα στις 22 Φεβρουάριου 2019, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για το ποσό των 500.000 ευρώ.

-Υποθήκη εγγραφείσα στις 9 Δεκεμβρίου 2019, υπέρ της Δ.Ο.Υ. Αθηνών, τμήματος δικαστικού και νόμιμης υποστήριξης, για το ποσό των 2.342.457,10 ευρώ.

-Αναγκαστική κατάσχεση εγγραφείσα την 1η Ιουλίου 2020 για ποσό 450.000 ευρώ, υπέρ της Intrum Hellas.

Η βίλα στα Κανάλια της Μυκόνου

Την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, αναμένεται ο πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας Calle Mar Α.Ε. (Κάγιε Μαρ Κτηματική) που κατέχει ακίνητο στην περιοχή Κανάλια της Μυκόνου. Οφειλέτης είναι η λιβεριανή Coast Services Ltd., ενώ το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση είναι 800.000 δολάρια (679.694 ευρώ) «με ρητή επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της προσημείωσης υποθήκης (2.934.702,86 ευρώ)». Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για δύο κάθετες ιδιοκτησίες που είναι λειτουργικά ενωμένες και αποτελούν μια ενιαία κατοικία με συνολικό εμβαδό 589,80 τ.μ., γκαράζ 40,30 τ.μ., πισίνα κ.ά.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2.640.000 ευρώ.

Το ακίνητο περιήλθε στην Calle Mar Α.Ε. με αγορά από την Coast Services Ltd που έγινε το 2003.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Αναβολούσα – Κανάλια» στη δυτική πλευρά του νησιού της Μυκόνου και κοντά στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Διακόφτη. Απέχει 50 μέτρα από τη θάλασσα και είναι σε απόσταση 15-20 λεπτών με αυτοκίνητο από τη Χώρα της Μυκόνου.

Η περιοχή, κατά την έκθεση, χαρακτηρίζεται κυρίως από ιδιωτικά κτίρια κατοικιών- μονοκατοικιών, καθώς και από συγκροτήματα κατοικιών τύπου μεζονέτας, με «πόλο έλξης» την κοντινή και δημοφιλέστατη παραλία του Ορνού.

Στην άμεση και στην ευρύτερη περιοχή του ακινήτου υπάρχουν μερικές από τις πιο υπερπολυτελείς βίλες του νησιού και πολλά πολυτελή καταλύματα.

Το αγροτεμάχιο στο οποίο έχει ανεγερθεί το συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, έχει επιφάνεια 4.115,17 τ.μ. και διαθέτει πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο. Όπως σημειώνεται «το γήπεδο δεν είναι άρτιο σήμερα ως προς τα γεωμετρικά του στοιχεία και δεν είναι οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις».

Εντός του αγροτεμαχίου έχουν συσταθεί 4 κάθετες ιδιοκτησίες και υπάρχει συγκρότημα 4 κατοικιών εκ των οποίων στον πλειστηριασμό βγαίνουν οι δύο.

Η κάθετη ιδιοκτησία I έχει εμβαδόν 802,75 τ.μ. και η κατοικία «1» έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο γήπεδο 250/1000 Η κάθετη ιδιοκτησία 2 έχει εμβαδόν 1000,44 τ.μ. και η κατοικία «2» έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας στο γήπεδο επίσης 250/1000, ενώ όπως προκύπτει από την αυτοψία είναι λειτουργικά ενωμένες.

Τι περιλαμβάνει και οι αυθαιρεσίες

Στην έκθεση τονίζεται ότι υπάρχουν εκτεταμένες αυθαιρεσίες κατά την κατασκευή. Έτσι, η πρώτη κατοικία αποτελείται από ισόγειο 100 τ.μ. (50 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της άδειας) και όροφο 85 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, έχοντας συνολική επιφάνεια 185 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί πισίνα σύμφωνα με την άδεια αλλά και επιπλέον βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, μπάνιο, μηχανοστάσιο της πισίνας και άλλες διαμορφώσεις) που δεν προβλέπονταν στην άδεια.

Η δεύτερη κατοικία αποτελείται από ισόγειο 190,92 τ.μ. (140,92 τ.μ. καθ’ υπέρβαση της άδειας), όροφο 199,32 τ.μ. και σοφίτα με κύρια χρήση 14,56 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Η συνολική επιφάνεια είναι 404,80 τ.μ., ενώ στον περιβάλλοντα χώρο έχει κατασκευαστεί γκαράζ 40,30 τ.μ. εξ ολοκλήρου καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας.

Συνολικά η ενιαία κατοικία, η οποία εξωτερικά χαρακτηρίζεται σε «άριστη κατάσταση συντήρησης» αποτελείται από χώρους κύριας χρήσης 589,80 τ.μ.

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς, για την πρώτη κάθετη ιδιοκτησία έχει οριστεί στις 830.000 ευρώ, για τη δεύτερη σε 1.810.000 ευρώ και ως ενιαίο λειτουργικά και οικονομικά σύνολο στα 2.640.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το κόστος τακτοποίησης των αυθαιρεσιών έχει αφαιρεθεί από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Τα δύο ακίνητα βαρύνονται με προσημείωση ποσού 1.000.000.000 δραχμών κατά της Coast Services Limited και αρχικά υπέρ Τράπεζας Κύπρου Λ.Τ.Δ σήμερα δε υπερ. της VEGA II NPL FINANCE DAC ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, καθώς και με την  κατάσχεση που έγινε στις 13 Μαΐου 2021 από την Intrum Hellas.

Διαβάστε ακόμη

Εξοικονομώ: Πρεμιέρα σήμερα για την ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης

Αναστάσης Δαυίδ: Οι «αραβικές νύχτες» του Mr Coca-Cola

Νίκος Ανδρουλάκης: O νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό που απειλεί τον δικομματισμό