Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να επηρεάζει τον πλανήτη μας, οι ασφαλιστικές εταιρείες διέρχονται μια περίοδο τεράστιου μετασχηματισμού. Περισσότερο από μια περιβαλλοντική κρίση, η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει οικονομικές προκλήσεις και αλλαγές στη νομοθεσία του κλάδου που επηρεάζουν γρήγορα τον ασφαλιστικό κλάδο γενικότερα.

Η κλιματική αλλαγή είναι συνώνυμη με τον ασφαλιστικό κίνδυνο στον σημερινό κόσμο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές, οι καύσωνες και οι πλημμύρες σε όλο τον κόσμο, προσελκύουν την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ασφαλιστικό τομέα.

Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πρόθυμες να αξιολογήσουν την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών να διαχειριστούν τις πιθανές επιπτώσεις των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα. Έρευνα της Deloitte δείχνει ευρήματα όπως χάσμα ευαισθητοποίησης, περιορισμένη ετοιμότητα και αβεβαιότητα για το μοντέλο κινδύνου.

Το ένα τρίτο των ρυθμιστικών αρχών που ερωτήθηκαν είναι αβέβαιο για την ετοιμότητα των ασφαλιστών να χειριστούν τις πιθανές συνέπειες των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μεταξύ εκείνων που έχουν γνώσεις, μόνο ένα μικρό ποσοστό πιστεύει ότι οι ασφαλιστές είναι επαρκώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.

Πέντε στρατηγικές ενέργειες που μπορούν να λάβουν οι ασφαλιστές για να βελτιώσουν την ετοιμότητα για το κλίμα

1. Αύξηση της ευαισθητοποίησης για τους κλιματικούς κινδύνους

Συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερων στελεχών στις συζητήσεις για τους κλιματικούς κινδύνους για την επαρκή κατανομή των πόρων. Η δημιουργία σαφών δομών και αφοσιωμένων ρόλων σε ολόκληρο τον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει τους ασφαλιστές να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τις προσπάθειες για τον κλιματικό κίνδυνο, όπως η αναδοχή και η επένδυση.

2. Χρησιμοποιήστε προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να βελτιώσετε την αξιολόγηση κινδύνου

Καθώς το κλίμα συνεχίζει να αλλάζει, τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους ασφαλιστές να αξιολογήσουν ιστορικά δεδομένα καιρού, πληροφορίες ασφαλισμένων ακινήτων και υποθέσεις σχετικά με τις επικείμενες κλιματικές συνθήκες. Η ενσωμάτωση μεγάλων δεδομένων και η προγνωστική ανάλυση βοηθά στη διεύρυνση των εκτιμήσεων αξιολόγησης κινδύνου.

3 Αξιοποιήστε τη γεωγραφική ανάλυση

Οι ασφαλιστές μπορούν να συγχωνεύσουν γεωγραφικά δεδομένα με οικονομικές και δημογραφικές πληροφορίες, δίνοντάς τους ολιστικές προοπτικές σχετικά με την ευπάθειά τους στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουν στρατηγικές μείωσης κινδύνου και να προσαρμόζουν ανάλογα μοντέλα τιμολόγησης.

4 Αυτοματοποίηση για ελαχιστοποίηση του κινδύνου και ενίσχυση της κερδοφορίας

Ο αυτοματισμός μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος και να βελτιστοποιήσει τα μοντέλα τιμολόγησης ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στην επεξεργασία και διαχείριση των αξιώσεων.

5 Συνεργαστείτε με τους ασφαλισμένους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να ενθαρρύνουν τους ασφαλισμένους να επενδύσουν στον μετριασμό του κλιματικού κινδύνου μέσω κινήτρων όπως εκπτώσεις ασφαλίστρων ή οικονομική υποστήριξη. Ομοίως, οι ασφαλιστές μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των αντισυμβαλλομένων και των πολιτικών για την οχύρωση ακινήτων έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια που ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μια κατοικία-καταφύγιο με 5 ξενώνες μέσα σε έναν ελαιώνα στο Μεγανήσι

Θεόδωρος Φέσσας: «Ανεβάζει τάση» πάλι ο όμιλος Quest στην πράσινη ενέργεια (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ