Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στη χώρα μας επεσήμαναν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση βασίστηκε σε μία σειρά δεδομένων που δημιουργούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στην φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών κατά τη διάρκεια της έξαρσης των ιώσεων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας τα «όπλα» που διαθέτει η χώρα είναι αφενός η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων αλλά και η δυνατότητα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για έκτακτες εισαγωγές να εγγυηθούν τη σχετική επάρκεια.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης ανέφερε τα εξής:

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει τεχνογνωσία και παραγωγική δυναμικότητα ώστε να παράγει φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη. Το ΙΦΕΤ μπορεί να αναζητά στις διεθνείς αγορές σκευάσματα τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα. Οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν με επιπλέον χρεώσεις, όμως κι αν συμβεί αυτό θα είναι της τάξης των μερικών λεπτών του ευρώ.

Θα διαμορφωθεί για τα ελλειπτικά φάρμακα μια νέα διαδικασία συνταγογράφησης ώστε να μπορεί ο πολίτης, ο φαρμακοποιός και ο θεράπων γιατρός να εξασφαλίσει την κατάλληλη θεραπεία.
Ακόμη και για προϊόντα ευρείας χρήσης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) που δεν χρειάζεται ιατρική συνταγή, θα υπάρχει συγκεκριμένη λίστα φαρμάκων που θα χορηγούνται ως εναλλακτικά των σκευασμάτων σε έλλειψη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ σημείωσε ότι η αναφορά για πάρα πολλά σκευάσματα ότι απουσιάζουν από την αγορά δεν είναι ακριβής. Όπως είπε: «Έχουμε επιβάλλει τη μεγαλύτερη απαγόρευση  παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για φάρμακα τα οποία απαγορεύτηκαν ένα μήνα πριν, κατόπιν λεπτομερούς ελέγχου για να δούμε ποια φάρμακα θα περιληφθούν στη λίστα. Ήδη έχει ομαλοποιηθεί στο 92% των σκευασμάτων η αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr