Το τελευταίο διάστημα μετά τις φυσικές καταστροφές που έζησε η χώρα, τόσο από τις μεγάλες πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες, όσο και από τις φονικές πλημμύρες που βιώσαμε, ήρθε στο προσκήνιο -για να μείνει αυτή τη φορά- η κουβέντα για ασφάλιση σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Όπως έχουμε πει, κράτος και ασφαλιστικές εταιρίες έχουν κάτσει στο ίδιο τραπέζι αναζητώντας τρόπους και λύσεις για να μπορέσει η ασφαλιστική αγορά μέσω προγραμμάτων να δελεάσει τους πολίτες έτσι ώστε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς ιδιωτικές ασφαλίσεις περιουσιών.

Αν σκεφτούμε πως στην χώρα μας μόλις το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα αντίστοιχα ποσοστά φτάνουν το 80%, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το γενικότερο κλίμα της χώρας. Αν σκεφτεί κανείς ό,τι μετά από έξι χρόνια συνεχούς μείωσης, το σύνολο της εγχώριας παραγωγής ασφαλίστρων παρουσίασε αύξηση κατά 5,8% το 2016 φτάνοντας επίσης στο διψήφιο 10% το 2021 δεν μπορούμε να έχουμε «παράπονο».

Κάθε ασφαλιστική εταιρία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει βάσει των συμβολαίων που έχει συνάψει με ασφαλισμένους, πρέπει να βρει τρόπους να εξοικονομήσει χρήματα πέρα από τα ασφάλιστρα. Οι Ελληνικές Ασφαλιστικές, αγοράζουν μερίδια ελληνικών αμοιβαίων και ξένα ομόλογα, ενώ κάνουν μικρές πωλήσεις κυρίως σε Αμοιβαία (ή και σε μετοχές) στο εξωτερικό, ενώ αυξάνουν και τις καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στις 30 Ιουνίου του 2023 οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν τοποθετήσει μόλις το 35,5% των χρηματοοικονομικών τους επενδύσεων σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ το υπόλοιπο 64,5% αφορούσε καταθέσεις και χρεόγραφα εξωτερικού.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Τραπέζης της Ελλάδος ότι «η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, κ.λπ.) μειώθηκε στα 10.503 εκατ. ευρώ στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2023, έναντι 10.586 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε ρευστοποιήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από αγορές τίτλων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παρατηρήθηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο κεφαλαιακές εισροές 95 εκατ. στα Α/Κ Ελλάδας και 193 εκατ. ευρώ στα Α/Κ Εξωτερικού.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες μείωσαν επίσης τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα. Η μείωση της αξίας των ομολόγων κατά 4,17% οδηγεί στην εκτίμηση ότι μειώθηκε κυρίως η αξία των αποτιμήσεων των ομολόγων, τόσο των ελληνικών όσο και των λοιπών ομολόγων στα οποία επενδύουν περισσότερο στην Ευρωζώνη, αλλά το ποσοστό της μείωσης δείχνει ότι έγιναν και κάποιες μικρές ρευστοποιήσεις.

Στην επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια από τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα έχουμε μια σημαντική αύξηση από 1,086 δισ. ευρώ σε 1,122 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα στην αγορά του εξωτερικού παρουσιάστηκε μείωση.

Η αλήθεια είναι ό,τι οι ασφαλιστικές εξακολουθούν να προτιμούν τις ελληνικές μετοχές επενδύοντας περισσότερα από τα διπλά κεφάλαια σε ελληνικές, έναντι των ξένων εταιριών. Παρά τη διόρθωση των μετοχών γενικώς, το ποσοστό της αξίας των ελληνικών μετοχών έναντι των ξένων αυξήθηκε περαιτέρω.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές μειώθηκε σε 700 εκατ. ευρώ, έναντι 803 εκατ. ευρώ Το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού διαμορφώθηκε στο 3,5%, έναντι 3,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές είναι τώρα 488 εκατ. ευρώ από 552 εκατ. ευρώ ενώ στις μετοχές του εξωτερικού η αξία μειώθηκε αντίστοιχα περισσότερο από τα 251 εκατ. ευρώ στα 212 εκατ. ευρώ.

Στην Γαλλία οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4%, και μόνο τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 17%. Εξαιτίας αυτού, το μερίδιο των ασφαλιστικών κλάδου ζωής στο χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε, ενώ το μερίδιο των ασφαλιστικών κλάδου γενικών μειώθηκε λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε ομόλογα.

Ενώ στην Τσεχία, η συνολική αύξηση των επενδύσεων κατά 3,4% οφείλεται κυρίως στις ασφαλιστικές εταιρείες κλάδου ζωής, των οποίων το χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ αυτό των ασφαλιστικών εταιρειών κλάδου ζημιών αυξήθηκε  κατά 2,5% περίπου.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ό,τι η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη καθώς ο βασικός δείκτης φερεγγυότητας όλων των εταιρειών κυμαίνεται σε επίπεδα υψηλότερα του 100%. Μέσα από ένα περιβάλλον ύφεσης λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητες, ο ασφαλιστικός κλάδος κατάφερε να δείξει ανθεκτικότητα.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ελληνες ομογενείς αγοράζουν σπίτια τώρα στην Ελλάδα

Πρωτοφανής πολιτική κρίση στις ΗΠΑ – Η ιστορική καθαίρεση Μακάρθι και τα άγνωστα επόμενα βήματα

Ο proedros, τα Τουρκοβούνια και… η ΕΟΚ, ο γαλάζιος εμφύλιος, τα σούπερ κέρδη της Hermes στην Αθήνα και η βίλα Μεταξά στο Σούνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ