Η πρόσφατη εμπειρία μας από την κακοκαιρία «Daniel» έφερε στην επιφάνεια πολλά προβλήματα, παραλείψεις και παθογένειες όχι μόνο του κράτους αλλά και εμάς των ίδιων. Έφερε το ζήτημα της ασφάλειας προσώπων, κατοικιών και επιχειρήσεων να βρίσκεται στο βασικό πλάνο για την υποχρέωση που έχουμε όλοι σαν κοινωνία να επενδύσουμε σε κάτι που αδιαφορούσαμε ως τώρα, την ασφάλιση. Την ώρα που στη Λάρισα και στη Θεσσαλία μετρούν ακόμα τις πληγές τους, η ανάγκη για ασφάλιση είναι επιτακτική, οι πιο πολλές επιχειρήσεις δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου ή απλώς υπολειτουργούν.

Εύλογα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί πώς μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο πολλών επιχειρήσεων ταυτόχρονα. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να επιλεχθεί μία καλή ασφάλιση, δηλαδή μία με προσιτό κόστος, μία εταιρεία με υψηλή φερεγγυότητα και αξιοπιστία, ώστε οι πελάτες –ιδιώτες και επιχειρήσεις– να είναι σίγουροι ότι θα είναι εξασφαλισμένοι. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν δείκτες που αξιολογούν τη φερεγγυότητα κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης.

Αν λοιπόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν το δικό τους πρόγραμμα ασφάλισης τότε και το κράτος θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση σχετικά με τις αποζημιώσεις κάτι το οποίο θα ισχύσει από 1/1/2024  για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα με τις επιχειρήσεις αυτές να μην περιλαμβάνονται σε καμία κατηγορία  για αποζημίωση από το κράτος, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περίπου 16.000 επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικές εταιρίες και κυβέρνηση συμφωνούν, λοιπόν, ότι έχει έρθει η ώρα για μια οριστική ρύθμιση σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, όπως σχολιάζει η ασφαλιστική αγορά, η ασφάλιση των κατοικιών είναι η ρύθμιση στην οποία πρέπει να δοθεί έμφαση καθώς για τις περισσότερες επιχειρήσεις η υποχρεωτική ασφάλιση για τα περιουσιακά στοιχεία, τις υποδομές αλλά και για τους εργαζόμενους τους, είναι επιβεβλημένη διαδικασία.

Επιπλέον, η ασφαλιστική αγορά τονίζει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην «εκπαίδευση» των ίδιων των πολιτών προκειμένου να κατανοήσουν την σημασία της πρόληψης για την προστασία της περιουσίας τους και ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί «ένα ακόμη χαράτσι». Διαφορετικά, ακόμη και που θα αυξηθεί το ποσοστό ασφαλισμένων κατοικιών στη χώρα δεν θα υπάρχει ασφαλιστική συνείδηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα ασφαλίζονται περίπου 1 εκατομμύριο σπίτια από τα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή το ποσοστό ανέρχεται σε 15% (τα περισσότερα είναι στις πόλεις, στην επαρχία είναι χαμηλότερα τα νούμερα ενώ συνολικά τα περισσότερα αφορούν όσους έχουν αγοράσει σπίτι με στεγαστικό δάνειο). Στις επιχειρήσεις το ποσοστό ανέρχεται σε 40%. Ασφαλίζονται δηλαδή 200.000 επιχειρήσεις από τις 500.000, με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο.

Είναι αλήθεια πως οι ασφαλιστικές εταιρίες ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις προς την κυβέρνηση σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλεια κατοικιών και επιχειρήσεων δίνοντας έμφαση στα κίνητρα για την αναβάθμιση των ακινήτων. Είναι διάχυτη η αίσθηση που επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρίες ότι επιτέλους πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος έτσι ώστε να υπάρξουν συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε ο αριθμός εκείνων που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε σύναψη ιδιωτικής ασφάλισης να αυξηθεί. Όλη αυτή η προσπάθεια της ασφαλιστικής αγοράς και του κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί με προτάσεις που θα πρέπει να είναι εφικτές και υλοποιήσιμες και μιλάμε βέβαια για το κόστος ασφάλισης .

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Λαβίδας: Μέσω και… Αγίου Όρους η προσπάθεια ανάτασης της ΑΒ Βασιλόπουλος

Νέες ταυτότητες: Ξεπέρασαν τα 30.000 ραντεβού την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας

Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ: Γιατί οι επενδυτές σορτάρουν μαζικά, «δεμένα» τα χέρια της ΕΚΤ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ