Τις δύο μεγάλες μονάδες ΣΔΙΤ στην Αττική που με καθυστέρηση πέντε ετών μπαίνουν στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για να συμβάλλουν στην μάχη για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ.

Πρόκειται για τα δύο μεγαλύτερα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας, τα οποία θα φιλοξενηθούν στη Φυλή και στην περιοχή του Σχιστού και θα είναι συνολικού προϋπολογισμού που υπολογίζεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ. 

Tα έργα αυτά αναμένεται να κινητοποιήσουν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους όπως οι ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Suez, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Motor Oil, ΔΕΗ, Μεσόγειος κ.α.

Υπέρ της υλοποίησης των ΣΔΙΤ που είχαν σχεδιαστεί επί εποχής Σγουρού αλλά ακυρώθηκαν από την κ. Ρένα Δούρου, τάχθηκε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, το ΥΠΕΝ έχει ενθαρρύνει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στην ανάπτυξη των έργων μέσω συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού  τομέα. Και έφερε ως παράδειγμα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, των Σερρών και της Ηπείρου όπου τα αντίστοιχα έργα επίλυσαν τα προβλήματα με τα σκουπίδια.

«Μπαίνει το τρένο σε ράγες γιατί  στο τέλος θα βρεθούμε με βουνά σκουπιδιών στα σπίτια μας» δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί στο θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων που είναι ένας τομέας καινούριος για την Ελλάδα που θα εποπτεύσει το υπουργείο για να προχωρήσει γρήγορα. Μάλιστα επανέλαβε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν περίπου 400 αντίστοιχα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης, κάποια από τα οποία βρίσκονται και μέσα στις πόλεις χωρίς να ενοχλούν κανένα.

Με τις μονάδες καύσης, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει το υπόλειμμα ώστε για ταφή να πηγαίνει μόλις το 10% των απορριμμάτων  έως το 2030 από 80% που είναι σήμερα.

Ο Εθνικός σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία 4 μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, τα οποία όπως δήλωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης θα προχωρήσουν ανάλογα και με το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Ένα από αυτά θα είναι σίγουρα στην Αττική.