Το νέο ρεκόρ στα αποθέματα της πρωτεύουσας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η πρωτεύουσα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ διατηρεί ανεπηρέαστη τη συνθήκη μεταφοράς του στην Αθήνα με φυσική ροή, χωρίς άντληση, που είναι πολυέξοδη και επιβαρύνει το περιβάλλον.

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έφτασαν τα αποθέματα νερού στην Αττική, στους ταμιευτήρες που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα για το τρέχον υδρολογικό έτος, τα αποθέματα έφτασαν τα 1.374.650.000 κυβικά μέτρα, πλησιάζοντας στο ιστορικό υψηλό των 1.398.047.000 κυβικών μέτρων, τον Απρίλιο του 2013.

Η πολιτική διαχείρισης του φυσικού πόρου και η προσεγμένη εφαρμογή της εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ, είχαν ως αποτέλεσμα να συλλεγούν σημαντικές ποσότητες νερού, τόσες ώστε εξασφαλίζονται η ομαλή υδροδότηση της πρωτεύουσας, να διατηρείται άριστη η ποιότητα του πόσιμου νερού και να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες του Λεκανοπεδίου. Η ΕΥΔΑΠ διαχειρίζεται τη ζήτηση του νερού, αναπτύσσοντας προγράμματα μείωσης των διαρροών, (διαχείριση πίεσης – υδροδοτικές ζώνες, άμεση αποκατάσταση βλαβών –θραύσεων αγωγών του δικτύου ύδρευσης, εξυγιάνσεις και αντικαταστάσεις των Δικτύων Ύδρευσης) με στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και την προστασία από σπατάλη του φυσικού πόρου.

Το νέο ρεκόρ στα αποθέματα της πρωτεύουσας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η πρωτεύουσα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έλλειψης νερού, ενώ διατηρεί ανεπηρέαστη τη συνθήκη μεταφοράς του στην Αθήνα με φυσική ροή, χωρίς άντληση, που είναι πολυέξοδη και επιβαρύνει το περιβάλλον.

«Πεποίθησή μας είναι ότι το νερό δεν είναι απλά κοινωνικό αγαθό, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα. Γι’ αυτόν το σκοπό, δουλεύουμε σκληρά, ώστε να υλοποιήσουμε όλα τα μεγάλα έργα που απαιτούνται και να εκσυγχρονίσουμε την Εταιρεία, χωρίς να επιβαρύνουμε τον πολίτη, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη σε όσους το χρειάζονται και διατηρώντας πάντα ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών» δηλώνει σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κυρίως από επιφανειακούς υδάτινους πόρους των λεκανών απορροής Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου, Ευήνου, που κατατάσσονται στην κατηγορία Α2, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 75/440/ΕΟΚ περί της ποιότητας που απαιτείται για το επιφανειακό νερό που προορίζεται για την παραγωγή πόσιμου νερού.

Από τους ταμιευτήρες στις λεκάνες αυτές, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός (λίμνη), ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των ποταμών Χαράδρου (φράγμα Μαραθώνα), Ευήνου και Μόρνου.

Στις πηγές υδροληψίας που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται και υπόγειοι υδατικοί πόροι, που δύναται να αξιοποιηθούν με τη λειτουργία 100 περίπου υδρογεωτρήσεων συνολικής ετήσιας αντλητικής ικανότητας 70-125 εκατ. κ. μ. νερού περίπου ανά έτος, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των υπογείων πόρων και την πολιτική χρήσης τους.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας, οι πηγές υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ διαχωρίζονται ως:

Κύριοι υδροδότες: Μόρνος, Εύηνος.

Βοηθητικοί υδροδότες: Μαραθώνας και Υλίκη (σε έκτακτες περιπτώσεις).

Εφεδρικοί υδροδότες: υπόγειοι υδάτινοι πόροι – υδρογεωτρήσεις.

*Η μεταφορά του νερού από τις πηγές υδροληψίας στις μονάδες επεξεργασίας νερού γίνεται μέσω υδραγωγείων, συνολικού μήκους 495km.

*Η κάλυψη της ζήτησης γίνεται με νερό ασφαλούς ποιότητας χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον (οικοσυστήματα), ενώ αναπτύσσονται προγράμματα μείωσης των διαρροών, με στόχο την προστασία από σπατάλη του φυσικού πόρου.

Σημειώνεται ότι το ιστορικό ρεκόρ χαμηλότερων αποθεμάτων ήταν τον Νοέμβριο του 1993 όπου τα αποθέματα ήταν μόνο 105.300.000 κυβικά μέτρα, ενώ το ιστορικό χαμηλό αποθεμάτων μετά την προσθήκη του ταμιευτήρα του Ευήνου ήταν τον Δεκέμβριο του 2008 όταν είχαν φτάσει τα 419.226.000 κυβικά μέτρα. Η κατανάλωση στην Αττική, φθάνει περίπου τα 1.300.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, τους καλοκαιρινούς μήνες.