Ελλάδα

Σε περιορισμό οι ανεμβολίαστοι: Νέα μέτρα από Δευτέρα 13/9 – Τι θα ισχύει

  • newsroom


Αναλυτικά όλοι οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους - Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους και μαθητές - Μέχρι πότε η ισχύς των μέτρων

Νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους θα ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 για όσους είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας από τα τέλη Αυγούστου, τα μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα οι πολίτες που δεν έχουν κάνει κάποιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης (καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κλαμπ), ενώ η είσοδός τους σε θέατρα, κινηματογράφους και γυμναστήρια θα γίνεται με αρνητικό τεστ 48 ωρών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app
  • Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση)
  • Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν
  • Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους

Τι θα ισχύει για τους εργαζόμενους

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Τα self test για τους μαθητές διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, απαιτούνται δύο εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη των φοιτητών και κοστίζουν 10 ευρώ / τεστ.

ανεμβολίαστοι ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους έχουν εμβολιαστεί.

Τι θα ισχύει για τα ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.

Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια στο ρεύμα: Με 150 εκ. ευρώ θα επιδοτήσει η κυβέρνηση τις ανατιμήσεις

Μαρία Σάκκαρη: Η «χρυσή» ρακέτα της – Τα χρηματικά έπαθλα και οι χορηγοί

Self test για σχολεία: Αλλαγές στη διαδικασία – Πού θα δηλώνεται το αποτέλεσμα