Μπορεί τα νότια προάστια να έχουν ξεφύγει τα τελευταία χρόνια γενικότερα ως προς τις τιμές των ακινήτων λόγω και της μεγάλης ζήτησης από τους ξένους ενδιαφερομένους αγοραστές και τις πολυτελείς κατοικίες που βρίσκονται εκεί υπό κατασκευή, κάποιες αξίες ωστόσο φαίνεται ότι παραμένουν… σταθερές.

Ετσι, το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη παρουσιάζουν αυτή την στιγμή, εν μέσω πανδημίας τις υψηλότερες τιμές ενοικίων στην Αθήνα, ακόμη και πάνω από τα 11 ευρώ ανά τ.μ.. Ακολουθούν Νέο Ψυχικό και Κολωνάκι που συμπληρώνουν την τετράδα των περιοχών ανά την Αθήνα με μέσο ενοίκιο πάνω από τα 10 ευρώ.

Την πεντάδα συμπληρώνει η Γλυφάδα, με ένα μέσο ενοίκιο που φθάνει τα 9,6 ευρώ ανά τ.μ. και πολύ κοντά βρίσκεται και η Βάρη με τη Βάρκιζα στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ.

Ψηλά βρίσκεται και η Κηφισιά με 9,4 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Καστέλα, Ζωγράφου και Χαλάνδρι με τιμές λίγο πάνω από τα 8 ευρώ ανά τ.μ..

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία, ετήσια έρευνα για τα ενοίκια από τη γνωστή εταιρεία της REMAX Ελλάς, του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου της χώρας με 73 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας.

Στον αντίποδα, οι πιο φθηνές περιοχές σε Αθήνα – Πειραιά, με μέση τιμή μάλιστα κάτω από τα 5 ευρώ ανά τ.μ. είναι στο Κερατσίνι, στα 4,1 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν Καμίνια και Πατήσια με 4,8 ευρώ ανά τ.μ.. Στην Αγία Βαρβάρα η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθούν με τιμές από 5,3 ευρώ έως 5,7 ευρώ ανά τ.μ. οι περιοχές του Ρέντη, του Αιγάλεω, του Χατζηκυριάκειου, των Αμπελοκήπων, της Νίκαιας και της Κυψέλης.

Συνολικά στην Αττική, σε Αθήνα και Πειραιά υπολογίζεται ότι τα ενοίκια έχουν παρουσιάσει αύξηση μέσα σε ένα χρόνο της τάξεως του 6,2% κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στα βόρεια προάστια, κατά 16,7%, με μέση τιμή στα 8,2 ευρώ ανά τ.μ. δεδομένου ότι οι γειτονιές στα εκεί έχουν ξεκινήσει από χαμηλότερη βάση, έχοντας υποστεί και μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης της κτηματαγοράς στην περίοδο των μνημονίων.

Στα νότια προάστια η αύξηση των ενοικίων τοποθετείται στο 13,9% (7,7 ευρώ ανά τ.μ. η μέση τιμή) και στο κέντρο Αθήνας, στο 11,6% (7 ευρώ η μέση τιμή), ενώ στον Πειραιά- λοιπές περιοχές και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% (6,4 ευρώ ανά τ.μ.) και 4,2% (5,6 ευρώ ανά τ.μ. η μέση τιμή) αντίστοιχα.

Οσον αφορά αναλυτικά τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενοικιαστές προκειμένου να νοικιάσουν ένα σπίτι στην Αθήνα αναφέρονται με σειρά προτεραιότητας:

  • Να είναι ανακαινισμένο (79%)
  • Να διαθέτει καινούρια κουφώματα (62%)
  • Να έχει πάρκινγκ (62%)
  • Να έχει ασανσέρ (58%)
  • Να βρίσκεται πλησίον μέσων μαζικής μεταφοράς (50%)
  • Να είναι διαμπερές (29%)
  • Να υπάρχει ασφάλεια (25%)
  • Να έχει θέα (16%)
  • Να έχει ησυχία στη γειτονιά (12%)

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Ανάπτυξη, τράπεζες, κουλτούρα πληρωμών και Ταμείο Ανάκαμψης τα «κλειδιά» της μείωσης φόρων

ΑΚΤΩΡ: Νέα συμπληρωματική σύμβαση 45,3 εκατ. ευρώ για την κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης