Τις βάσεις για το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή σε 12 μέρες, βάζει η 11η Έκθεση Αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας, που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το μεσημέρι σήμερα από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί θεωρούν αναγκαία την προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη «μετά την πανδημία», την διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών για χρέη σε δημόσιο, ταμεία και τράπεζες, αλλά και την σωστή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελούν τα μέτρα στήριξης ύψους 11,2 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν από την αρχή του χρόνου και τα 4,5 δισ. ευρώ μέτρα μετάβασης που θα εφαρμοστούν συνολικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, και σύμφωνα με την ΕΕ έχουν βοηθήσει να περιοριστεί η ανεργία και να μην υπάρξει έξαρση λουκέτων σε επιχειρήσεις.

Ως υψίστης προτεραιότητος ζήτημα, οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην πρόοδο του Σχεδίου Ηρακλής.

Επιπλέον, στην έκθεση θα αποκαλύπτεται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν:

  • για την Ανάπτυξη: όχι μόνον θα οριστικοποιήσει τα μεγέθη για το 2021, αλλά και κατά πόσον μπορεί η αύξηση του ΑΕΠ να θεωρηθεί διατηρήσιμη και επαναλαμβανόμενη και κατά το 2022, ενόψει της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού προκειμένου να περιλάβει και τα νέα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την μετά τον κορωνοϊό εποχή: κρίσιμη θεωρείται η αξιολόγηση για την αξιοποίηση μέσω του Ταμείου των 20 δισ. των δανείων (κρατικών και τραπεζικών)
  • για την δημοσιονομική πορεία της οικονομίας, τα 130 δισ. χρέη στην εφορία (εκ των οποίων τα 21 δισ. χρέη σε αναστολή λόγω πανδημίας) και τα σχέδια της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε έως 72 δόσεις από 1.1.2022 και μετά
  • για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, μετά από το lockdown της οικονομίας. Το αίτημα των ξένων τεχνοκρατών είναι να προχωρήσουν πλειστηριασμοί που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα για μη ευάλωτα νοικοκυριά.
  • για τη μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ: μετά τις αυξήσεις που προέκυψαν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και στους συντελεστές, αλλά και στους δείκτες παλαιότητας των ακινήτων.

Η 11η έκθεση αξιολόγησης θα θέτει ουσιαστικά τις βάσεις και για την 12η αξιολόγηση που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς οι αποφάσεις για τον ΕΝΦΙΑ και άλλα οικονομικά μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Μπαμπάκος: Από τις επενδύσεις στο Άγιο Όρος και τα υδατοδρόμια… στην αναβίωση της ΗΒΗ Λουτρακίου

Το ηλεκτροσόκ του ρεύματος, τα μεγάλα σχέδια για την Αττική Οδό, τα μυστήρια της Χαλυβουργίας, ο Γκριμάλντι και τα funds

Απότομη… προσγείωση με αίτηση πτώχευσης από την ελληνική αεροπορική εταιρεία Orange2fly