Ελλάδα

Self test: Τι αλλάζει από 19 Ιουνίου – Τι εξετάζει η κυβέρνηση (vid)

  • newsroom


Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της διάθεσής των self test από σούπερ μάρκετ

Με δεδομένο ότι η δωρεάν διάθεση των self test δεν θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα από τα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αρνηθεί τη συνέχιση διάθεσης αυτοδιαγνωστικών τεστ, η κυβέρνηση αναζητά νέα κανάλια διανομής των self test, και εξετάζει το ενδεχόμενο της διάθεσής τους, μεταξύ άλλων, από σούπερ μάρκετ.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην ΕΡΤ, το πρωί της 10ης Ιουνίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και σημείωσε ότι τα self test θα διανέμονται και από άλλα κανάλια, πέραν των φαρμακείων, και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Ανάπτυξης πιστεύει πως η διανομή μπορεί να γίνεται από τα σούπερ μάρκετ».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι.

Σχετικά με τη διάθεση των self test και τι εξετάζεται από τους αρμόδιους, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει μία γενικότερη διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο που θα διατεθούν τα συγκεκριμένα self test.

«Ό,τι και να γίνει, όπως και θα γίνει, θα γίνει με πλήρη σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα όλων των εμπλεκομένων και πάντα με μόνο γνώμονα το πώς αυτό το πολύ σημαντικό μέτρο, το επικουρικό μέτρο στην προσπάθεια που ούτως ή άλλως γίνεται, να συνεχίσει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Σκέρτσος: Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6

Με ανάρτησή του στο Facebook, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος σημείωσε τα εξής: «Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από τρία τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα θα λάβουν από τρία τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών που δεν έχουν -εάν δεν απαιτείται για την εργασία τους- υποχρέωση δήλωσης του αποτέλεσματος του οικιακού τεστ», είχε δηλώσει, εξάλλου, προ ημερών ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως η δωρεάν διάθεση self test «θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Ποιες τοποθετήσεις θα υπεραποδώσουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021

Αυτός είναι ο βαθύπλουτος Αιγύπτιος που αγόρασε τη βίλα του Λάκη Γαβαλά

Δείτε τον χαιρετισμό-έκπληξη του Μαργαρίτη Σχοινά στην Ιταλία (vid)