Όλα τα «όπλα» από τη φαρέτρα βγάζει το Μέγαρο Μαξίμου για την αναχαίτιση του δεύτερου -και επιστημονικά ισχυρότερου κύματος κάθε πανδημίας- σε μια απόπειρα να εξασφαλίσει το μικρότερο δυνατό αριθμό νέων κρουσμάτων στην αυγή του νέου έτους.

Διεξάγοντας την μάχη με τον κορωνοϊό σε τρία διαφορετικά επίπεδα, αυτά της ανάσχεσης με «σκληρά» lockdowns, της ανίχνευσης μέσω των rapid tests, αλλά και της πρώτης θεραπευτικής αντιμετώπισης του ιού με τα εμβόλια τις τελευταίες ημέρες του 2020, διανοίγεται για την κυβέρνηση ένας ορίζοντας περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, παρότι ο φόβος της εορταστικής χαλάρωσης ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Ανησυχούμε πολύ…

Αφοπλιστική, άλλωστε, εμφανίστηκε- εκφράζοντας τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων- η Παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου ως προς τις ημέρες των γιορτών. «Ανησυχούμε πολύ» δήλωσε ανοιχτά και τόνισε πως «γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για τη μείωση των συναναστροφών και του συγχρωτισμού θα γεμίσουν και πάλι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η ίδια εξήγησε ακόμη πως «οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη ούτε για ωχαδερφισμό», εστιάζοντας σε μια «μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε αμφισβητεί είτε έχει κουραστεί από την πολύμηνη στέρηση των δραστηριοτήτων», η οποία, ωστόσο, αποτελεί την κρίσιμη μάζα, για να κάνει τη ζημιά.

Αναφερθείσα και στην περίπτωση της Κοζάνης, που τέθηκε από σήμερα στις 6 το πρωί σε ολικό lockdown, αλλά και στη δυτική Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι ο δείκτης επικινδυνότητας υπήρξε ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στις δύο αυτές περιοχές, ο οποίος δεν ακολουθούσε το ρυθμό αποκλιμάκωσης στην υπόλοιπη χώρα. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες προέκριναν το «μοντέλο Ασπρόπυργου» και για την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, με ισχύ για τις επόμενες 7 ημέρες, οπότε και προβλέπεται:

1. επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως της 05:00 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

2. αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, ακόμα και με την μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

3. αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος, εξαιρουμένων των εξόδιων ακολουθιών με παρουσία μόνο στενών συγγενών, που δεν θα ξεπερνούν τα δέκα (10) άτομα, καθώς και αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή, καθώς και τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

4. μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και Κάτω Φούσα, Γκορυτσά, Σοφό του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

5. εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. μοριακός έλεγχος κάθε πέντε (5) ημέρες στους εργαζόμενους Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

7. μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

8. απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτόν τον σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

9. αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους Δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές.

10. υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης, από κοινού με τους Δήμους των περιοχών αυτών και την Αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών.

11. εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης της εφαρμογής των μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Πέτρος Παππάς: «Μεγάλη ανακούφιση τα ναυπηγεία Σύρου για εμάς τους Έλληνες πλοιοκτήτες

Tik Tok και Walmart ενώνουν τις δυνάμεις τους με την πρώτη κοινή live streaming επίδειξη μόδας

Ράιαν Κάτζι: Ο 9χρονος Youtuber με την αυτοκρατορία των 500 εκατομμυρίων δολαρίων