Τις τελευταίες ημέρες έχει μπεί για τα καλά στις ζωές μας, το sms στο 13032 που αφορά αποκλειστικά τη μετάβαση στα καταστήματα για ψώνια, με τους πολίτες να καλούνται να στείλουν το σχετικό μήνυμα πριν τη βόλτα τους στα μαγαζιά. Ωστόσο, τo sms στο 13032, κρύβει κάποιες «παγίδες», καθώς χρησιμοποιείται υπό ορισμένους κανόνες.

Ειδικότερα, πρώτη φορά μπαίνει κόφτης στο sms 13032, αφού μπορούμε να στείλoυμε μόνο μία φορά την ημέρα μήνυμα, ενώ υπάρχει και το χονικό περιθώριο των 3 ωρών για τις αγορές μας στα καταστήματα λιανικής. Επίσης, επιτρέπεται η μετάβαση εκτός του οικείου δήμου για κατάστημα λιανικής.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Όσοι κάνουν τα ψώνια τους πρέπει πρώτα να έχουν κλείσει ραντεβού και να έχουν λάβει μήνυμα με την επωνυμία της επιχείρησης, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Στη συνέχεια, ο καταναλωτής πρέπει να στέλνει μήνυμα στο 13032, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό του και αφού εγκριθεί το μήνυμα, προχωρά στη μετάβαση στο κατάστημα της επιλογής του. Διευκρινίζεται, ότι οι αγορές στα καταστήματα θα γίνονται είτε με click away είτε με click in shop, ενώ η μετακίνηση από δήμο σε δήμο επιτρέπεται για τα ψώνια στα καταστήματα.

13033 για τα σούπερ μάρκετ και εντός οικείου δήμου

Στα σουπερ μάρκετ εξακολουθεί να υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός, δηλαδή η μετακίνηση σε κατάστημα τροφίμων θα πρέπει να είναι εντός του ίδιου δήμου με τον τόπο διαμονής του πολίτη ή σε απόσταση έως 2 χλμ. Υπενθυμίζεται, ότι σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν sms με κωδικό 2 στο 13033. Σε ό,τι αφορά στο ωράριο των καταστημάτων προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, Δευτέρα με Σάββατο.

13033 και για τα φαρμακεία

Υπενθυμίζεται, ότι ο πολίτης που επιθυμεί τη μετάβασή του σε φαρμακείο, καλείται να στείλει τον κωδικό 1 στο 13033. Τονίζεται δε, ότι και στην περίπτωση των φαρμακείων δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός. Το ίδιο ισχύει και για επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19. Το όριο των 2 χιλιομέτρων δεν ισχύει, επιπλέον, για τις περιπτώσεις παροχής βοήθειας ή για τη μετάβαση σε τελετή κηδείας ή για την αναγκαία μετακίνηση διαζευγμένων/σε διάσταση γονέων.

SMS στο 13033

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγάλου: «Με δύο παράλληλες διαδικασίες η ΑΜΚ της Πειραιώς» – Τι θα ισχύσει για τους υφιστάμενους μετόχους

Στην εταιρεία Ζοfrank Holding Co ltd συμφερόντων Μελισσανίδη η «Ναυτεμπορική» αντί 7 εκατ. ευρώ

Επιδότηση €5.000 για e-shop: Έρχεται και Β’ κύκλος του προγράμματος