Στην Οία, στα Φηρά και σε άλλες περιοχές της Σαντορίνης, με το μοναδικό τοπίο, αλλά και τη μοναδική μορφολογία του εδάφους που έχει σμιλευτεί από τη μεγάλη έκρηξη ορισμένα από τα πιο προνομιακά, λόγω άπλετης θέας, συγκροτήματα είναι υπόσκαφα.

Μεγαλύτερες και μικρότερες «σπηλιές» πάνω στον βίαιο γκρεμό που στο παρελθόν, όταν η Σαντορίνη δεν αποτελούσε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ήταν τα σπίτια των φτωχών αγροτών και εργατών του νησιού.

Στα κατοπινά χρόνια όλα αυτά τα υπόσκαφα εξελίχθηκαν σε boutique hotels, ενώ προστέθηκαν και πολλά ακόμη καινούργια.

Αυτή η ιδιαίτερη δόμηση και αρχιτεκτονική αντίληψη στη Σαντορίνη δεν απαντάται μόνο στους δημοφιλείς γκρεμούς της.

Με βάση την ίδια φιλοσοφία επιχείρησε πριν αρκετά χρόνια να στήσει ένα τέτοιο υπόσκαφο συγκρότημα η εταιρεία «Τουριστικαί Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Σαντορίνης Α.Ε.» και με τον χαρακτηριστικό διακριτικό τίτλο «Ηλιοφάνεια Σαντορίνης Α.Ε.».

Τα πράγματα όμως δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Έτσι, το συγκρότημα έμεινε ημιτελές και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.

Αυτό το συγκρότημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό την 1η Ιουνίου 2022, με τιμή πρώτης προσφοράς 488.000 ευρώ.

Τι θα βγει στο σφυρί

Πρόκειται για έναν ενιαίο αγρό, «με τα ανεγερθέντα και τυχόν ανεγερθέντα σε αυτόν κτίσματα, τα συστατικά, τα παραρτήματα και τα παρακολουθήματά του», που βρίσκεται στη θέση «Πλατειές» ή Ξεροπήγαδο του «Κρίκελα» στην περιοχή Βουρβούλος.

Ο αγρός αυτός κατά τους τίτλους κτήσης είχε έκταση 15.000 τ.μ. και είχε προέλθει από την συνένωση δύο όμορων αγρών έκτασης 6 και 9 στρεμμάτων αντίστοιχα, κατά δε νεότερη καταμέτρηση έχει έκταση 18.910 τ.μ.

To γήπεδο είναι εκτός οικισμού άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ το όριο κατάτμησης για ξενοδοχειακή χρήση είναι τα 15 στρέμματα και η δόμηση στα 300 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού (δεν έχει θέα στην Καλντέρα ) σε σχετικά αραιοδομημένη περιοχή υπάρχουν λίγες τουριστικές εγκαταστάσεις και μικρό τουριστικό ενδιαφέρον. Κοντά στο ακίνητο βρίσκεται το λιμανάκι του Βουρβούλου που επίσης είναι έξω από το τουριστικό κομμάτι του νησιού, ενώ ο αγρός απέχει από τη θάλασσα περίπου 270 μέτρα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν συγκοινωνίες εκτός της επαρχιακής οδού και η πρόσβαση γίνεται με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

«Σε πολύ κακή κατάσταση»

Εντός του ακινήτου υπάρχουν ημιτελή κτίσματα σε πολύ κακή κατάσταση. Τα κτίρια είναι διαβρωμένα και οι οπλισμοί έχουν οξειδωθεί. Ειδικότερα υπάρχουν δυο συγκροτήματα με υπόσκαφα κτίρια 200 τ.μ. και 100 τ.μ. αντίστοιχα, 5 ορθογώνια κτίρια των 50 τ.μ. ένα θολωτό κτίριο 30 τ.μ. και τρία κτίρια χωρίς τη θολωτή στέγη.

Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από πάνελ οπλισμένου σκυροδέματος ανεπίχριστα.

Στην έκθεση εκτίμησης σημειώνεται ότι «το κόστος επισκευής και αποπεράτωσης τους είναι πολύ μεγάλο» καθώς και ότι «επειδή ξεπερνούν τα σημερινά επιτρεπόμενα μεγέθη μπορούν δυνητικά να ρυθμισθούν», ενώ η έκταση δεν έχει δασικές δεσμεύσεις καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως ΑΑ, δηλαδή ως έκταση με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού ως μη δασική.

Επίσης, πληροί τις προϋποθέσεις για τουριστική χρήση και δεν κατατμείται

Κατά την έκθεση εκτίμησης, «η εξέλιξη της αξίας οικιστικών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει πτωτικές τάσεις». Έτσι ενώ στο παρελθόν υπήρχε μια ανοδική τάση «από την έναρξη της δεδομένης οικονομικής συγκυρίας έως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αξίες παρουσίασαν πτώση». Επιπλέον, «η αγορά έχει γενικά παγώσει, και πράξεις αγοραπωλησίας δεν γίνονται ή γίνονται ελάχιστες».

Τονίζεται ακόμη ότι η δεδομένη οικονομική συγκυρία, έχει οδηγήσει πιθανούς πωλητές αλλά και πιθανούς αγοραστές οικοπέδων και κατασκευαστές να κρατούν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα η προσφορά αλλά και η ζήτηση αδόμητων οικοπέδων να είναι μικρή.

Σε κάθε περίπτωση, το ακίνητο και τα κτίρια εκτιμήθηκαν «ως έχουν στο στάδιο και στην κατάσταση που βρίσκονται» και με βάση συγκριτικά στοιχεία η εύλογη τιμή που προέκυψε είναι 488.000 ευρώ.

Τα «βάρη» και η κατάσχεση

Το ακίνητο βαρύνεται με προσημείωση ποσού 700.000 ευρώ υπέρ της Τράπεζας Κύπρου που εγγράφηκε στις 6-9-2011, ενώ η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2021 για οφειλή ύψους 120.000 ευρώ που αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης.

Η κατάσχεση έγινε από την Intrum Hellas, που είναι και η επισπεύδουσα του πλειστηριασμού-, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Vega II NPL Finance DAC», ειδικής διαδόχου της Τράπεζας Πειραιώς.

Μένει να φανεί, λοιπόν, εάν και κατά πόσο θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτό το καλά «κρυμμένο» και πολύ ταλαιπωρημένο υπόσκαφο συγκρότημα στη Σαντορίνη

Διαβάστε ακόμη: 

TAIΠΕΔ: «Κληρώνει» σήμερα για τις Γούρνες – Στην περιοχή των 22,5 εκατ. η εκκίνηση για το e-auction

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ανδρουλάκης – Παπανδρέου διεκδικούν την αρχηγία στον β’ γύρο

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Τα 100 χρόνια της ιστορικής εταιρείας, οι εορτασμοί και οι νέες επενδύσεις (pics)