Με καζάνι που σιγοβράζει και όσο περνά η ώρα θα εκραγεί μοιάζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, που άρχισε το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, με τη σχετική ψηφοφορία.

Με εξαιρετικά αδύναμη νομικά επιχειρηματολογία οι ομιλητές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσπαθούν να πείσουν για το ορθό της πρότασης, μένοντας ωστόσο περισσότερο στην πολιτική περιγραφή της υπόθεσης, αδυνατώντας να εμφανίσουν το οποιοδήποτε νέο στοιχείο, που να δικαιολογεί τα πομπώδη περί του “μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους”.

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία ξεχώρισαν οι ομιλίες του Γιάννη Στουρνάρα και του Παναγιώτη Πικραμμένου, οι οποίοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία και για τους οποίους η κυβερνητική πλειοψηφία ζητά την παραπομπή τους στην προανακριτική επιτροπή.

Ο κ. Στουρνάρας απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του σε μία προσπάθεια να πληγεί το κύρος του και να καμφθεί το φρόνημά του, αλλά και αν πληγεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ με κατηγορηματικό τρόπο τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης της προανακριτικής, προκειμένου όμως να ερευνηθούν τα πάντα με αποδείξεις και χωρίς αποσβεστικές ημερομηνίες, για να μην μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες, όπως είπε.

Ο διοικητής της ΤτΕ υπερασπίστηκε την εταιρία της συζύγου του, μέσω της οποίας υποτίθεται έδινε χρήματα η Novartis, λέγοντας ότι πρόκειται για υποδειγματική εταιρία, που δεν είχε την παραμικρή προνομιακή σχέση με τον φαρμακευτικό κολοσσό. Αναφερόμενος στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων είπε ότι δεν έχουν κανένα στοιχείο, παρά μόνο εκτιμήσεις.

Όσον αφορά δε στη φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε ότι μειώθηκε επί των ημερών του, όπως μειώθηκε και το μερίδιο της Novartis. “Οι μαρτυρίες των αγνώστων στοιχείων μαρτύρων είναι ψευδείς, οι αποφάσεις για τις οποίες μιλούν απλά δεν υπάρχουν”, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σαμαράς για Novartis: Ήρθα να καταγγείλω, όχι να απολογηθώ

Σήμερα δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες αλλά να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο. Την χυδαία και άθλια μεθόδευση τις πολιτικές σκοπιμότητες και τους αυτουργούς. Δεν ήρθα να απολογηθώ αλλά να καταγγείλω. Θα ήταν φυσιολογικό να νιώθω θυμό. Δεν νιώθω θυμό αλλά βαθιά ανησυχία για το που οδεύει η χώρα και η αλτρουιστική μου άποψη να σωθεί η χώρα.

Θέλω να προειδοποιήσω την εθνική αντιπροσωπεία για 2 μεγάλους κινδύνους: όταν αποδειχψθεί ότι το κατηγορητήριο είναι στημένο και οι κατηγορίες συκοφαντικές θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο στήθηκε. Κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να στήνει σκευωρίες για να εξοντώνει τους αντιπάλους της. Αν βάζουμε ανώνυμους δήθεν μάρτυρες να σπιλώνουν υπουργούς και πρην πρωθυπουργούς με σαθρές κατηγορίες του τύπου «άκουσα» και «νομίζω» τότε που βρισκόμαστε; Αν αυτό γίνεται εις βάρος πολιτικών αυτό γιατι να μην επεκταθεί και στους απλούς πολίτες. Τότε θα έοχυμε γενικευμένο λασποπόλεμο και κανείς δεν θα νιώθει ασφαλείς. Κυρίως οι αθώοι γιατί από αυτό τον πόλεμο δεν έχουν να ανησυχούν οι αθώοι.

Γεννηματά σε Τσίπρα: Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα… πάρετε δρόμο

«Το ερώτημα είναι αν το ζήτημα αφορά ένα σκάνδαλο ή μια σκευωρία; Ισχύουν και τα δύο» ξεκαθάρισε από τα πρώτα της λόγια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «επιλογή χρόνου και προσώπων που οδηγούν σε προσπάθεια αξιοποίησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνωμοσία για τη σπίλωση πολιτικών προσώπων».

Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια, συνέχισε, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον και εστίασε τα πυρά τους στους μάρτυρες που «αναβαθμίστηκαν» αφού ξέσπασε ο θόρυβος.

Η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που συγκαλύπτει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Έχετε αναλάβει δεσμεύσεις κύριε Τσίπρα, έθεσε το ερώτημα η Φώφη Γεννηματά.
Έσπευσε να συμφωνήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν συμφωνεί ότι υπάρχει σκάνδαλο ή όχι. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μία μίνι αναθεώρηση μόνο στα απολύτως αναγκαία θέματα είπε και στους δύο πολιτικούς αρχηγούς.

Κατηγόρησε όμως τον πρωθυπουργό πως εξαίρεσε τα δικά του στελέχη από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Λοβέρδος: Τη δική μου φωνή δεν θα μπορέσετε να τη φιμώσετε

«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε πλεκτάνη σε βάρος του πολιτικού κόσμου γιατί δεν αντέχει την αποτυχία του», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα.

Ο πρώην υπουργός θεώρησε πως στοχοποιήθηκε γιατί η αντιπολιτευτική του φωνή κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα. Τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να τη φιμώσει, είπε χαρακτηριστικά.

«Ζω με την αντιπαράθεση, αλλά μέχρι την ατιμία υπάρχει αγεφύρωτη απόσταση, προσέθεσε Με τα χρόνια απέκτησα την ικανότητα να διακρίνω εκείνους που είναι σάπιοι», σημείωσε. Πολιτεύτηκα με διαφάνεια και κάποιοι αχρείοι σήκωσαν χέρι στην πολιτική μου διαδρομή, δε θα δοθεί οίκτος στα πολιτικά ζόμπι στην πορεία προς το τέλος τους, διεμήνυσε.
Είμαι εδώ σε καθαρτήρια αποστολή, συνέχισε αναφερόμενος στους ψευδομάρτυρες. «Καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα γεγονότα. Καταθέτουν μόνο ψεύδη άθλια και συκοφαντικά»

Βενιζέλος: «Την υπόθεση Novartis την επωάζετε εδώ και ενάμιση χρόνο»

Η κυβέρνηση αναζητάει την εύκολη διαφυγή, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνδέοντας τα ανοιχτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με την υπόθεση της Novartis.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της υπόθεσης, σημείωσε τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνης και στηλίτευσε τον ρόλο της κυρίας Θάνου, κάνοντας αναφορά και στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Κατέθεσε μάλιστα δηλώσεις της, που παραβιάζουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και έστειλε μήνυμα στους δικαστικούς λειτουργούς, ζητώντας τους να αντισταθούν.

Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει, το βαθύ κράτος στεγάζεται και πάλι στη Δικαιοσύνη και το έχει αναλάβει η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για σκευωρία, επισημαίνοντας ότι σε καμία άλλη χώρα το σκάνδαλο Novartis δεν έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις και περιέγραψε την επιχειρηματική σύγκρουση.

Άδωνις: Εγώ έδωσα €19 εκατ. και ο ΣΥΡΙΖΑ €60 εκατ. στη Novartis

«Το σύνολο των πολιτών πιστεύουν ότι οι πολιτικοί όλοι τα παίρνουν» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

«Διαφωνώ με την πρότασή σας για παραγραφή της απιστίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: Κύριε υπουργέ, σας θεωρώ έντιμο άνθρωπο. Πείτε μου, απαντήστε, ο υπουργός κανονίζει τις τιμές;
«Θέλω να μιλήσω επί των συγκεκριμένων κατηγορών και μετά θα πω τα γενικά» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Πήρα 2 εκατ. εγώ και 1 εκατ. ο κ. Στουρνάρας για φανταστικά έσοδα της εταιρείας Novartis;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις κατηγορίες όπως έχουν κατατεθεί από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

«Το 2009 ο τζίρος της Νοβάρτις ήταν 440 εκατ. ευρώ. Το 2012 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 410 εκατ. ευρώ. Το 2013 ο τζίρος της Νοβάρτις ήταν 381 εκατ. ευρώ. Το 2014 -που εφαρμόστηκαν οι ρυθμίσεις που έγιναν επί δικής μου υπουργίας- ο τζίρος της εταιρείας ήταν 337 εκατ.ευρώ και σήμερα, τρέχει με 470 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία που διάβαζε από έναν μεγάλο πίνακα.

Σαλμάς: Πρωτοστάτησα να αποκαλυφθεί η υπόθεση Novartis

Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε και που είχαν έφεραν άμεση εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 500 εκατ. ευρώ αλλά και την στοχοποίησή του επισήμανε ο κ. Μάριος Σαλμάς.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ήταν ο πρώτος εντός του ελληνικού κοινοβουλίου που κατήγγειλε την υπόθεση Novartis και πως ο ίδιος κατέβαλε συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. «Δεν πίστευα ότι μετά από όσα έκανα θα βρισκόμουν κατηγορούμενος» είπε χαρακτηριστικά.

«Επί θητείας μου θεσμοθετήθηκε ο τρόπος τιμολόγησης φαρμάκων και αυτό το πλαίσιο ισχύει έως σήμερα» τόνισε ο κ. Σαλμάς.

Φορτισμένο το κλίμα στην ομιλία του Π. Πικραμμένου

“Ψεύδη και μυθιστορηματικές συκοφαντίες ότι δωροδοκήθηκα¨είπε από το βήμα της Βουλής με τρεμάμενη φωνή ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, η ομιλία του οποίου έγινε σε τεταμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα και μάλιστα στο τέλος της χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μάλιστα παρολίγον να δημιουργηθεί επεισόδιο όταν κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης θεώρησαν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης χαμογελούσε ειρωνικά με τα όσα έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός και άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν. Το θέμα δεν είχε συνέχεια πάντως.

Όπως είπε ο κ. Πικραμμένος επί της πρωθυπουργίας του ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα ούτε στη Novartis, ούτε σε άλλη φαρμακευτική εταιρία, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνησή του δεν ασχολήθηκε καν με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Πικραμμένος, ο οποίος φέρεται από τη δικογραφία να χρηματίστηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ, περιέγραψε τα συναισθήματα της οργής και της αγανάκτησης μόλις είδε το όνομά του να αναφέρεται στην υπόθεση.

«Είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» είπε με εμφανή την δυσαρέσκειά του, ο πρώην πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές. Έτσι κι αλλιώς καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πικραμμένος ήταν φανερά συγκινημένος, κόμπιαζε αρκετές φορές και ορισμένοι παρατήρησαν ότι η ταραχή του ήταν τέτοια που έφτασε κοντά στο να δακρύσει. Ζήτησε δε η όλη υπόθεση «να φτάσει μέχρι το τέλος, να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία» .

Στο μάτι του Κυκλώνα ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Αφήνοντας κατά μέρος τις μεγαλοστομίες και στο απόλυτο καταγγελτικό ύφος με το οποίο είχε προαναγγείλει προ 16ημέρου την υπόθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προσπάθησε να αιτιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να δικαιολογήσει τον όρο “σκάνδαλο”, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχθηκε ότι το ενδεχόμενο αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί για να συνεχίσει. «Θεωρώ ότι η πράξη της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί γιατί δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αλλά επ ευκαιρία αυτών».
Ωστόσο στη συνέχεια έδωσε λαβή για νέα πολιτική αντιπαράθεση, αφού είπε ότι χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο μετά «από μερική – και όχι άτυπη – ενημέρωση που είχα από τον κ. Κοντονή για το μέγεθος της υπόθεσης”.

Αφιέρωσε δε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε προσωπική πολιτική επίθεση εναντίον του Αντώνη Σαμαρά, επιχειρώντας ουσιαστικά να απαντήσει στη μήνυση που έχει υποβάλλει (και) εναντίον του ο πρώην πρωθυπουργός. Αφού θυμήθηκε, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, το τεκμήριο της αθωότητας, δηλώνοντας ότι το τήρησε πάντα ως δικαστικός λειτουργός, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι είναι εκείνος που κατακρεούργησε αυτό το τεκμήριο με τη μήνυση που υπέβαλλε. “Αστείες οι επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον μου για εκφοβισμό. Αντιλαμβάνομαι την δυσχερή θέση και εύχομαι ειλικρινά να αποδειχθούν αθώοι όλοι» είπε ενδεικτικά ο κ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκούς» τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας επικαλούμενος ότι στην υπόθεση έχει εμπλακεί και το FBI..

“Η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει. Επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν μάρτυρες, δικαστές, ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας» πρόσθεσε και επέμεινε στον πρώην πρωθυπουργό:

“Ο κ. Σαμαράς κατήγγειλε σύσταση συμμορίας. Είναι εμφανή τα εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που τον κατακλύζουν… Προσπάθησε να συνδέσει την δήθεν σκευωρία με το Μακεδονικό. Πως μπορώ να γνωρίζω ότι θα προέκυπτε θέμα μακεδονικού όταν ξεκίναγε έρευνα το FBI; Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι. Τι έκανε και το 1992. Θυμίζω ότι και τότε υπήρχε έντονη συζήτηση για τα πραγματικά κίνητρα της πτώσης της κυβέρνησης» είπε μεταξύ άλλων και έκανε λόγο για “δείγμα πανικού και δείγμα φασίζουσας νοοτροπίας”, αλλά και για “μέγιστη δημοκρατική εκτροπή”.

«Οι απειλές ότι θα μας κλείσετε φυλακή και τα υπονοούμενα προσομοιάζουν σε μαφιόζικες πρακτικές. Τι εννοεί ο Σαμαράς ότι θα μας πάει έως τέλους. Ελπίζω ότι δεν εννοεί το τέλος της ζωής μας και την φυσική μας εξόντωση. Με το σύνολο των απειλών αναλαμβάνουν κάποιοι μεγάλη ευθύνη. Για ότι συμβεί εναντίον εισαγγελέων και προστατευόμενων μαρτύρων ακόμα και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους ξέρετε τι θα υποθέσουν όλοι; Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν απόπειρες αυτοκτονίας» τόνισε στο τέλος.

Παρεμβαίνοντας αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα και κυρίως την κυρία Τουλουπάκη.

“Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Απολογητές και όχι κατήγοροι οι ομιλητές της πλειοψηφίας

Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος όσο και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης αντί να υποστηρίξουν την πρόταση της πλειοψηφίας και να επιχειρηματολογήσουν για την αναγκαιότητα σύστασης της προανακριτικής επέλεξαν να καταγγείλουν τις αντιδράσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που καταγγέλλονται.

«Γραφική η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού κατά του νυν πρωθυπουργού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος για να συνεχίσει «Ανατριχιαστική η μήνυση κατά της εισαγγελέως! Διότι έτσι στέλνεις μήνυμα στην δικαιοσύνη να μην ασχολείται με μας. Πρόκειται για τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης».
Ο ίδιος υποστήριξε τέλος ότι «η Βουλή κάνει ότι λέει το Σύνταγμα. Προτείνει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για να δούμε αν έχουμε εξάλειψη των αδικημάτων λόγω παραγραφής ή επιστροφή της δικογραφίας στην Δικαιοσύνη» ενώ για τους «ανώνυμους» μάρτυρες υπαινίχθηκε ότι τους απειλούν και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα έρθουν στην επιτροπή.

Πλήρης αποδόμηση από Μ. Βορίδη

Τη δικογραφία, την αξιοπιστία των μαρτύρων αλλά και την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής έπληξε καίρια ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, εμμένοντας τη θεωρία ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει στήσει σκευωρία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.
Ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι όλη η υπόθεση στηρίζεται αποκλειστικά στις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων, που χαρακτηρίστηκαν έτσι χωρίς να καλύπτονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Επισήμανε δε ότι κανείς από τους μάρτυρες δεν καταθέτει ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας δωροδοκίας. «Λένε άκουσα και εκτιμώ. Τι λέει το 225 του Ποινικού Κώδικα. Λεει πως μάρτυρας που δεν είναι αυτήκοος αλλά όσα ξέρει τα ξέρει από πηγή πρέπει να ερωτηθεί από εισαγγελέα «που τα ξέρεις» και να καταθέσει την πηγή του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπολογίζεται η κατάθεσή του. Ο άλλος μάρτυρας θυμήθηκε στην πέμπτη κατάθεσή του τον Σαμαρά. Αυτοί είναι οι μάρτυρες και αυτά τα στοιχεία. Είναι ντροπή, καταισχύνη και αίσχος. Σκευωρία, αυτό κάνει η προανακριτικη» σημείωσε με ένταση

Για πολιτικό και θεσμικό τραγέλαφο μίλησε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος έκανε λόγο για διαδικαστικά τεχνάσματα και ωμές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. “Έτσι όπως έχει κατατεθεί η πρόταση της πλειοψηφίας είναι ανυπόστατη και άκυρη” τόνισε.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώρος Μαυρωτάς έθεσε θέμα αποζημιώσεων από τη Novartis και αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών (Παπαγγελόπουλος, Τζανακόπουλος, Πολάκης κοκ). Χαρακτήρισε αντισυνταγματική την εμπλοκή τους και αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει στο κατηγορητήριο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις έγινε ανέκδοτο η διάκριση των εξουσιών και το τεκμήριο της αθωότητας,

Ένταση στην αρχή της συζήτησης

Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με ένταση και ενστάσεις για την διαδικασία διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έθεσαν και θέμα Κουρουμπλή αναρωτώμενοι γιατί να στηθούν 10 και όχι 11 κάλπες ενώ περίπου μια ώρα μετά την έναρξη της συζήτησης υπήρξε και ολιγόλεπτη διακοπή γιατί υπήρξε βλάβη με τα μικρόφωνα.

Το ζήτημα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που χαρακτήρισε την διαδικασία «θλιβερή» που στοχεύει «στην σπίλωση» πολιτικών προσώπων.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος είπε ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιχειρεί την στοχοποίηση ανθρώπων και παρατάξεων με εξπρές διαδικασίες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος υπονόησε ότι αν τα πέντε πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για προανακριτική και παράλληλα είναι βουλευτές (Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Α. Γεωργιάδης, Μ. Σαλμάς) δηλώσουν ότι δεν θα μετέχουν στην ψηφοφορία τότε η διαδικασία μπορεί να γίνει και με μια κάλπη. «Εδώ εξετάζουμε ποινικές ευθύνες. Οι ευθύνες είναι ατομικές. Ο αριθμός των καλπών δεν εξαρτάται από τον αριθμό των υπόπτων και τις κατηγορίες. Ο αριθμός των καλπών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους. Το θέμα είναι η διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου. Αν η κάλπη είναι ενιαία εκείνος που θα έχει το κώλυμα να ψηφίσει τον εαυτό του θα αποκαλυφθεί. Αυτό το τεχνικό θέμα θέλει να αποφύγει η επιλογή δέκα καλπών. Αν δεν υπήρχε θέμα να ψηφίσουν οι πέντε τότε δεν θα υπήρχε θέμα για δέκα κάλπες» είπε χαρακτηριστικά

Από την έναρξη της συνεδρίασης η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου εκμεταλλευόμενη το κοινοβουλευτικό της αξίωμα έσπευσε να απαντήσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει ανοικτό το μικρόφωνό της για να εκτοξεύει ειρωνικά σχόλια κατά την διάρκεια τοποθετήσεων.

Πηγή: protothema.gr