Ελλάδα

Τα Χριστούγεννα της πανδημίας: Επιδρομή ελέγχων – παράταση στο lockdown

  • newsroom


5.000 αστυνομικοί στους δρόμους - «Στο κόκκινο» Κοζάνη και Δυτική Αττική- Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούν τις ημέρες των εορτών οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται από χθες το βράδυ το σχέδιο διαχείρισης των Χριστουγέννων, με την πανδημία να έχει ανατρέψει άρδην κάθε εστία παράδοσης και εθιμοτυπίας. Κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών (Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία) έκαναν ρεβεγιόν… στους δρόμους, καθώς η στενή επιτήρηση -παρά το εορταστικό κλίμα- αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας της δεύτερης φάσης της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, με μια διπλή σύσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή χθες το πλάνο ενεργειών για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού το εορταστικό αυτό τριήμερο, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η παραμικρή χαλάρωση, θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα τον κρατικό μηχανισμό για την πιστή εφαρμογή των μέτρων. Πυρήνας της επισταμένης επιδημιολογικής επιτήρησης αποτελούν οι εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00, οι οποίοι ήταν κάτι περισσότερο από αισθητοί χθες την πρώτη ημέρα διεξαγωγής τους.

Εξάλλου, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί με επίγεια και εναέρια μέσα (drones) συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων, ενώ μπλόκα ελέγχου έχουν στηθεί στα:

· διόδια

· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,

· εισόδους-εξόδους των πόλεων,

· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες

· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Την ίδια ώρα, η έντονη κίνηση στις οδικές αρτηρίες τις τελευταίες ημέρες έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, καθώς ελλοχεύει σταθερά ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος, στις αρχές του νέου έτους. «Είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο» εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, καθώς οι εικόνες συνωστισμού που επικρατούν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες εν μέσω γιορτών θυμίζουν, όπως επισήμανε ο Καθηγητής, ανάλογες του Λονδίνου, με αποτέλεσμα το σκληρό lockdown στη βρετανική πρωτεύουσα.

Άλλωστε, το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στον Βόρειο και ιδίως στον Κεντρικό Τομέα των Αθηνών, όπως επιβεβαιώθηκε και από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων χθες, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στο κυβερνητικό επιτελείο. Ήδη, 72 κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες μόνο στο κέντρο της Αθήνας, καθιστώντας επιβεβλημένη την ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας στο πλέον πολυσύχναστο τμήμα της πόλης. Συγκεκριμένα, σήμερα, ανήμερα Χριστούγεννα:

· επιτρέπεται το ρεβεγιόν -κατά προτίμηση τις μεσημεριανές ώρες- με παρόντα έως και 9 άτομα και από δύο διαφορετικές οικογένειες

· για την μετάβαση στο ρεβεγιόν/τραπέζι, απαιτείται γραπτό μήνυμα (sms) στο 13033 και με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση), το οποίο είναι αποδεκτό μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ, οπότε εκκινεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης, απαιτούνται δύο μηνύματα κατά άτομο, ένα για την μετάβαση και ένα κατά την αποχώρηση από το συγγενικό /φιλικό σπίτι, όσον αφορά στο ρεβεγιόν.

· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα επαναλειτουργούν σήμερα και οι εκκλησίες, αλλά με περιορισμούς, δηλαδή:

· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας

ενώ κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες στη Δράμα για τους πιστούς, αφού οι ιερές ακολουθίες θα πραγματοποιούν κεκλεισμένων των θυρών.

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος των ελεγκτικών κλιμακίων αναμένεται να δοθεί και σήμερα στην απρόσκοπτη εφαρμογή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις πέντε το πρωί, καθώς από τη συμμόρφωση των πολιτών στο μέτρο αυτό τις ημέρες των Χριστουγέννων θα κριθεί εν πολλοίς η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου την Πρωτοχρονιά, για την οποία έχει προειδοποιήσει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Brexit: Τι θα αλλάξει στις ζωές μας η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ

Μείωση ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα – Για ποιους ισχύει το «κούρεμα» 80% και για ποιους το 40%

Μπουρλά (Pfizer): Θέμα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας (Vid)