Η τηλεργασία αποτέλεσε μια «λύση ανάγκης» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο πλέον έχει εδραιωθεί για όσους βέβαια μπορούν να δουλέψουν εξ αποστάσεως και ενδέχεται να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της επαγγελματικής εμπειρίας ακόμη και μετά – covid.

Ποια είναι όμως η άποψη του κοινού και των εργαζομένων από απόσταση, και ποιες οι διαθέσεις τους για την «επόμενη μέρα»;

Μπαίνοντας στο τρίτο έτος της πανδημίας, δύο στους πέντε εργαζομένους στην Ελλάδα (39%) εργάζεται ή έχει εργαστεί από απόσταση από την επέλαση της πανδημίας. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Focus Bari σε δείγμα 1.000 ατόμων στην Ελλάδα, μεγαλύτερη αναλογία εργαζομένων που έχουν δουλέψει από απόσταση τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών (48%).

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι επτά στους δέκα Έλληνες τοποθετούνται μάλλον (47%) ή απολύτως υπέρ (23%) της τηλεργασίας. Μεταξύ των ερωτηθέντων, περισσότερο θετική στάση απέναντι στην τηλεργασία διατηρούν οι εργαζόμενοι μεταξύ 25 και 34 ετών.

Πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με την Focus Bari, οι κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι βλέπουν θετικά την δουλειά από απόσταση είναι οι εξής: το 73% δηλώνει ότι γλυτώνει χρόνο και ταλαιπωρία από τις μετακινήσεις από και προς τη δουλειά, το 43% δηλώνει ότι με την τηλεργασία οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του, το 36% επισημαίνει ότι του επιτρέπει να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, το 35% σημειώνει ότι υπάρχει περισσότερη ησυχία και συγκέντρωση και επίσης ένα 35% δηλώνει ότι έχει λιγότερο άγχος.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, εντοπίζονται επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα στην τηλεργασία. Κατά το 67% η τηλεργασία σημαίνει για έναν οργανισμό χαμηλότερα ενοίκια και λειτουργικά κόστη, το 64% σημειώνει ότι απαιτούνται μικρότεροι χώροι γραφείων, το 31% υποστηρίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποδοτικότητα των εργαζομένων είναι υψηλότερη, ενώ ένα 18% δηλώνει πως ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι καλύτερος.

Μειονεκτήματα

Ωστόσο, εντοπίζονται και σημαντικά μειονεκτήματα στην τηλεργασία, με το 73% να σημειώνει ότι οδηγεί σε αποξένωση και έλλειψη κοινωνικοποίησης, το 50% να υποστηρίζει ότι υπάρχει αδυναμία διαχωρισμού προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου, το 42% τονίζει ότι υπάρχει δυσκολία οργάνωσης και επικοινωνίας με συναδέλφους και το 30% δηλώνει πως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί δουλεύοντας από το σπίτι.

Σημαντικά είναι και τα μειονεκτήματα για τους εργοδότες. Στην έρευνα της Focus Bari το 71% σημειώνει ότι είναι αδύνατο να χτίσουν ένα ισχυρό εσωτερικό κλίμα και συναδελφικές σχέσεις, το 42% τονίζει ότι υπάρχει μειωμένος έλεγχος εργατικότητας, το 39% ότι υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας δεδομένων από ψηφιακές απειλές και το 22% μιλά για μειωμένη αποδοτικότητα προσωπικού.

Τι θέλουμε μετά – Covid;

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσους έχουν εργαστεί από απόσταση τα τελευταία δύο χρόνια το 14% δηλώνει ότι το καλύτερο θα ήταν και στην περίοδο μετά – Covid να συνεχίσει με 100% τηλεργασία. Ένα 57% δηλώνει ότι θα ήθελε να είναι κάποιες ημέρες από απόσταση και άλλες στο γραφείο, ενώ το υπολειπόμενο 29% δηλώνει ότι θα ήθελε να επιστρέψει κανονικά στα γραφεία όπως και πριν την πανδημία.

Δείτε όλη την παρουσίαση της έρευνας εδώ