Εντείνονται οι προσπάθειες να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας με τον πρωθυπουργό να απευθύνει για ακόμα μια φορά κάλεσμα στους νέους αλλά και αλλά και στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, ο ιός λαμβάνει νέες διαστάσεις με τη μετάλλαξη «Δέλτα» ή αλλιώς ινδική, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική, «χτυπά» κυρίως τους νεώτερους, ενώ υπολογίζεται πως έως το τέλος Αυγούστου θα κυριαρχήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στη χώρα μας οι περιπτώσεις της συγκεκριμένης μετάλλαξης υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία εβδομάδα προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες για το μέγεθος της πραγματικής διάδοσης. Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών βρίσκονται η Κρήτη, η Αττική και η Κόρινθος, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου ιού.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, «ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την πανδημία είναι ο εμβολιασμός. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, σε τρεις μήνες μπορεί να έχουμε τη μετάλλαξη Ε ή Κ.. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία λένε ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είσαι ασφαλής κανείς και αν δεν έχεις εμβολιαστεί είναι πιο πιθανό να κολλήσεις με τις όποιες συνέπειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η επίσπευση των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για προνόμια και διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους. Ετσι, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να  να γίνουν το Σεπτέμβριο, τελικά θα γίνουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αφού φτάνουμε στο σημείο που όσοι είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν θα έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να προσεγγίσουμε συμπολίτες μας που δεν έχουν πάρει την απόφαση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έκανε αναφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ειδικών ομάδων όπως των κατάκοιτων που θα εμβολιαστούν με μονοδοσικό εμβόλιο.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτός ο στόχος να μην ξανακλείσει ό,τι ανοίγει ή αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέου lockdown το φθινόπωρο ή το χειμώνα, είπε πως ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός και εξαρτάται από όλους μας.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Τα προνόμια, το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η… λοταρία

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του βρίσκεται μια δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι τον χειμώνα δεν θα μπαίνει κανένας μη εμβολιασμένος σε κλειστό θέατρο ή εστιατόριο. Ανάλογη πρόβλεψη εξετάζεται και για άλλες δραστηριότητες, όπως συναυλίες και κινηματογράφους, όπου για να μπει κάποιος ίσως να καλείται να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στα γήπεδα, ενώ εξετάζεται το σενάριο οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Επίσης, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς την υποχρέωση για κάποιο τεστ ή παραμονή σε καραντίνα.

Παράλληλα, εξετάζεται να δοθούν κίνητρα στους νέους να εμβολιαστούν, όπως η διενέργεια κληρώσεων, στις οποίες θα κερδίζουν δώρα όπως εισιτήρια για αγώνες ή εκδηλώσεις (πχ. Συναυλίες)

Ήδη σε ισχύ έχουν τεθεί κάποια προνόμια, όπως η μη χρήση μάσκας για πλήρως εμβολιασμένους στα γυμναστήρια. Επίσης από αυτή τη Δευτέρα, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν θα χρειάζεται να κάνουν self test.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΑΕΔ: Πότε «κλείνει» το πρόγραμμα επιδότησης για 1.000 νέες θέσεις εργασίας

«Ηλεκτροπληξία» με τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ευστράτιος Ανδρεάδης: Η υπογεννητικότητα «στρέφει» την AS Company και εκτός παιχνιδιών