Παρότι τα κρούσματα αυξάνονται, οι σκληροί δείκτες καταγράφουν πτωτική πορεία, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων με τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας από το Πάσχα και μετά.

«Βλέπουμε πολλά κρούσματα από την Όμικρον 2, τα οποία όμως δεν μεταφράζονται αναλογικά σε πολλές νοσηλείες και κυρίως σε διασωληνώσεις και θανάτους. Ενώ πριν από 3 εβδομάδες είχαμε 120 εισαγωγές εβδομαδιαίως στη ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 102. Οι εισαγωγές από 1.982 ανά εβδομάδα, αυξήθηκαν στις 2.359, ενώ οι θάνατοι από 409 εβδομαδιαίως περιορίστηκαν στους 331», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την προφύλαξη των ευάλωτων, τον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσων δεν την έχουν κάνει, τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε όσους προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, την εξασφάλιση της αντιικής αγωγής για όλους τους ανθρώπους που θα τη χρειαστούν και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Θα πρέπει να φύγουμε από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς πλέον έχουν χάσει την αξία τους και πιστεύω ότι μετά το Πάσχα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά και η μάσκα», τόνισε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δανία και η Νορβηγία που προχώρησαν σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων, αυτή τη στιγμή οδηγούν την κούρσα των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

 

Διαβάστε ακόμα:

Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις

To νέο «καλεντάρι» με όλες τις δόσεις της εφορίας

Κορωνοϊός: Μήνας ορόσημο για την αναστολή όλων των μέτρων ο Απρίλιος