Το Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται ανάμεσα στις επτά πόλεις από όλο τον κόσμο που επισφραγίστηκαν το 2023 ως Δημιουργικές Πόλεις της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας.

H UNESCO επέλεξε την Παγκόσμια μέρα των Πόλεων, την 31 Οκτωβρίου 2023, για να ανακοινώσει τις νέες πόλεις που εντάσσονται στο παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικό Πόλεων (Creative Cities) στους θεματικούς τομείς της γαστρονομίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, του design, του κινηματογράφου, των media arts, της χειροτεχνίας και λαϊκής τέχνης.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των στελεχών της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Ηράκλειο ΜΑΕ».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Η αναγνώριση του Ηρακλείου ως Δημιουργικής Πόλης Γαστρονομίας της UNESCO, έρχεται ως επιβράβευση της επιλογής τοπικών προϊόντων και παραγωγών που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα στη στρατηγική για την ενδυνάμωση του τουριστικού brand του Ηρακλείου».

Ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού-Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης της Υπαίθρου και Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Το Ηράκλειο είναι ένας πολυδιάστατος τόπος με ιστορία και συνεχή πολιτιστική παρουσία 5.000 ετών που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις αστικής ανάπτυξης με όρους αειφορίας και ανθεκτικότητας. Η ανακήρυξή μας από την UNESCO ως πόλη γαστρονομίας και η συμμετοχή μας στο δίκτυο «Δημιουργικές πόλεις» (Creative cities) είναι ιδιαίτερη τιμή για μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια να συστήσουμε την μοναδικότητα της κρητικής κουζίνας και του Κρητικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο ενισχύοντας την τουριστική ταυτότητα του Ηρακλείου και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και τα στελέχη της Επιτροπής, που από την αρχή της σύνταξης του φακέλου στάθηκαν δίπλα μας με καίριες προτάσεις και συμβουλές ώστε να κατατεθεί μια ανταγωνιστική υποψηφιότητα, αλλά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, την 1η πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο, για την στήριξή του».

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Αικατερίνη Τζιτζικώστα από την πλευρά της υπογράμμισε: «Η υποψηφιότητα του Ηρακλείου ξεχώρισε καθώς ήταν μια πρόταση πολύπλευρη, με εθνική και διεθνή διάσταση, αλλά και με μια σύγχρονη αειφορική ματιά για τη γαστρονομία που αποτελεί προτεραιότητα της UNESCO.

Εντός του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο εκδήλωση παρουσίασης της ένταξης της πόλης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO.

Διαβάστε ακόμη

Δύο ενεργειακές κρίσεις και δύο πόλεμοι θρέφουν το τέρας του πληθωρισμού (γραφήματα)

ΛΑΜΨΑ: Η γενική συνέλευση ενέκρινε την αγορά του 34% της Regency

ΥΠΟΙΚ: Στα 85 εκατ. ευρώ το όφελος για το Δημόσιο από τα warrants της Aegean

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ